65 Jaar geleden werden we bevrijd!

REGIO – Op 15, 16 en 17 april 1945 werd deze streek bevrijd door Britse en Canadese troepen. Daarmee kwam een einde aan vijf jaar onderdrukking door de Duitsers.

Komend weekend wordt op verschillende plaatsen in de regio stilgestaan bij die bevrijding. Sommige dorpen vieren dat wat later, over enkele weken, rond Koninginnedag en de Nationale bevrijdingsdag 5 mei, maar gevierd en herdacht wordt het vrijwel overal.
Het moeten allemaal feestjes worden, die bevrijdingsfeesten anno 2010. Het gevoel daarbij zal echter nauwelijks te vergelijken zijn met de onbeheersbare feestvreugde die losbarste op het moment dat de geallieerden een einde maakten aan vijf jaar nazi-terreur en onderdrukking. Na enkele angstige nachten, waarbij het gebulder van de kanonnen in de verte hoorbaar was en steeds dichterbij kwam, doken op 15 april (Brummen), 16 april (gemeente Rheden, Eerbeek, Loenen en Beekbergen) en 17 april (Hoenderloo) de Britten en Canadezen op in de dorpen. Een uitzinnige vreugde was het gevolg. Vrij!
De 65 jaar oude foto’s in dit album zijn afkomstig van het Gemeentearchief Rheden, het Gelders Archief, Archief van Doesburg en de collectie van Wencel Maresch.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.