Jong Doesburgs talent Linde Wester

DOESBURG – Als jong meisje, elf jaar, begon Linde Wester (bovenste op de foto) uit Doesburg met German Wheels; acrobatiek in en op een reusachtig rad. Sindsdien is ze maar liefst zes keer Nederlands Kampioen German Wheels geworden en in 2005 werd Linde tweede bij de wereldkampioenschappen in Aken in Duitsland.

Inmiddels is de Doesburgse negentien jaar en maakt ze sinds drie jaar haar eigen acrobatische shows en geeft ze les in acrobatiek. Linde: “Op dit moment zit ik in de trein vanuit Rotterdam. Daar treed ik op in het Magic Circus, een klein circus uit Amsterdam. Ik ben nog tot en met maandag in Rotterdam op tournee en daarna gaan we naar Amsterdam en omliggende plaatsen. Het is hard werken, want we zetten steeds weer de tenten op en dan weer af. Maar het is wel heel leuk. Ik treed hier op met clowns en nog een ander meisje. De andere keer doe ik weer een éénvoorstelling”.
Naast dit drukke leven, studeert Linde ook nog Wiskunde. “Het is te doen, maar de studie is op dit moment wel een beetje voor erbij”.
Sinds een jaar heeft de jonge acrobaat haar eigen bedrijfje, Moving Balance. Daar vanuit verzorgt Linde acrobatische acts voor bedrijfsfeesten, festivals, gala’s, presentaties en nog veel meer. Linde: “Ik doe bijvoorbeeld ook tussenacts bij concerten, optredens, ik werk mee aan promotieactiviteiten, straattheater en nu dus ook in het circus. Ik maak voorstellingen op maat. Ik werk graag met thema’s. Dat doe ik samen met freelancers of ik treed alleen op. Ik vind het leuk om dingen te combineren, anders wordt het alleen kunstjes doen en dat vind ik saai”.
Zaterdag 13 maart trad Linde op bij boekhandel Jansen & de Feijter in Velp tijdens de boekenweek. Linde: “Daar was het thema Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere. Daar speel ik dan op in. Op straat en in de winkel heb ik op allerlei rare manieren acrobatische trucs uitgevoerd terwijl ik een boek aan het lezen was”.
De jonge acrobaat geeft naast haar optredens ook les in acrobatiek. Linde: “Op dit moment is dat wat minder omdat ik op tournee ben. Als ik daarmee klaar ben, bel ik mijn leerlingen weer op dat ze weer kunnen komen trainen. Ik geef vooral les in luchtacrobatiek. Dat doe je niet zomaar, je moet heel veel krachtoefeningen doen en heel veel trainen. Dat heb ik ook gedaan”. De leerlingen van Linde zijn tussen de dertien en zestien jaar oud.
Onlangs heeft Linde met één van haar leerlingen, Tirza van den Hoeven, opgetreden tijdens het 50-jarig bestaan van de Doesburgse korfbalvereniging Rivalen (foto). Deze leerling heeft drie maanden lessen luchtacrobatiek gevolgd. Linde: “Deze vorm van acrobatiek is best moeilijk om mee te beginnen”. Er is dus wat voor nodig om al zo snel op te kunnen treden. Zoals het woord al doet vermoeden, is luchtacrobatiek los van de grond waar de acrobaten met de zwaartekracht spelen. Ook geïnteresseerd geraakt in de magie van de acrobatiek? Check de website van Linde www.moving-balance.nl voor meer informatie. Belangstellenen kunnen haar altijd bellen voor meer informatie over het volgen van lessen. – foto Han Uenk.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.