Noodbrug over de sluis

Op 16 april 1945 bouwde de bevolking van Dieren en Spankeren een noodbrug over de door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen sluis in het Apeldoorns Kanaal. Over die noodbrug trokken de Canadese soldaten van het Loyal Edmonton Regiment en maakten in het dorp contact met de Britten van de Polar Bears. Daarmee was Dieren bevrijd en was de ‘Arnhem-Zutphen road opened’, zoals het bevel van Montgomery aan het Canadese leger was geweest.

Op zaterdag 17 april 2010 wordt vanwege die gebeurtenissen op het sluiscomplex op de grens van Dieren en Spankeren een groots opgezet Bevrijdingsfeest gehouden. Van 15.00 tot 17.00 uur worden dan 50 originele legervoertuigen uit de oorlog verwacht, treden de Seafort Highlanders en de Starlight Sisters op, is er een tentoonstelling van unieke foto’s uit de oorlog te zien, tonen enkele verzamelaars hun collectie WW-2 spullen en is er voor de kids een draaimolen.
Om 16.00 uur onthult burgemeester Van Wingerden een bevrijdingsmonument dat die bijzondere plek markeert.

Ook zal weer een noodbrug over de sluis worden gebouwd, net als 65 jaar geleden. Dat gebeurt door de leden van de Bospatrouille Dieren en afgelopen zaterdag maakten ze een proefopstelling, om op 17 april een veilige oversteek mogelijk te kunnen maken. Met touwen en hout werd een overspanning gerealiseerd, een geïmproviseerde brug, zoals tijdens de bevrijding in 1945.

Iedereen die wil weten hoe het is om die manier over te steken, is zaterdag 17 april welkom bij de sluis. Het hele evenement is gratis te bezoeken en duurt van 15.00 tot 17.00 uur. De aankomst van de voertuigen wordt om 15.15 uur verwacht.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.