Gemeente Rheden presenteert nieuw college

DE STEEG – De gemeente Rheden heeft deze week haar nieuwe college gepresenteerd. Ronald Haverkamp en Hans Elsenaar (VVD), Tjebbe Vugts (CDA), Harriët Tiemens (GroenLinks) en Ron König (D66) nemen plaats op het wethouderspluche.

Ronald Haverkamp wordt wethouder van financiën, economische zaken en sport. Daarnaast wordt hij coördinerend wethouder van het dorp Rheden. Hans Elsenaar gaat zich bezighouden met verkeer en recreatie/toerisme. Tjebbe Vugts wordt wethouder van WMO, werkgelegenheid en jeugd. Daarnaast richt hij zijn aandacht op Velp. Harriët Tiemens neemt natuur, kunst/cultuur, milieu/duurzaamheid en de kleine kernen onder haar hoede en Ron König heeft de portefeuille ruimtelijke ordening, bouwen en onderwijs. Hij krijgt bovendien de Traverse Dieren en de IJssellijn in zijn takenpakket. Ook de ChristenUnie neemt deel aan de coalitie, maar levert geen wethouder. De vijf wethouders vullen samen 3,8 fte (fulltime banen) in, 0,3 fte minder dan voorheen. ¨Met het oog op de bezuinigingen moeten we als bestuurders het goede voorbeeld geven¨, zegt Haverkamp.

De VVD nam na de verkiezingswinst begin maart het voortouw bij de vorming van de coalitie. Anja Prins, Gelders Statenlid van de VVD, leidde de afgelopen weken de onderhandelingen. Prins: ¨De toekomstige bezuinigingen vormden de grootste hobbel. Het college zal verantwoorde keuzes moeten maken in moeilijke tijden.¨ Het is nog niet zeker hoeveel Rheden de komende jaren moet bezuinigen. Het nieuwe college houdt rekening met een bezuiniging van vier tot acht miljoen euro per jaar. In het coalitieakkoord staan mogelijke maatregelen. Zo sluiten de gemeentelijke servicecentra in Dieren en Velp op termijn hun deuren en wordt het sociaal beleid de komende jaren niet uitgebreid met nieuwe regelingen. Het college geeft aan dat er weinig ruimte is voor nieuw beleid. Alleen in veiligheid wordt fors geïnvesteerd, onder meer in straatcoaches. Kwetsbare groepen, zoals ouderen en minima, worden in de bezuinigingen het meest ontzien. ¨Deze zijn bij bezuinigingen het laatst aan de beurt¨, legt Haverkamp uit. Het nieuwe college wil de lastendruk voor de burgers niet verhogen. De OZB moet, op een inflatiecorrectie na, zoveel mogelijk op het huidige niveau blijven.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.