Gemeente brengt detailhandel Rheden en Velp in kaart

RHEDEN / VELP – De gemeente Rheden heeft de detailhandel in de dorpskernen van Rheden en Velp in kaart laten brengen. Adviesbureau MKB Reva benaderde afgelopen najaar zowel ondernemers als klanten om een oordeel te vellen over de twee winkelgebieden. In beide kernen laat vooral de verkeerssituatie te wensen over.

 

Zowel Rheden als Velp kent een terugloop van het winkelbestand. Volgens de gemeente maken ook de ondernemersvereniging Ondernemend Rheden en Stichting Promotie Centrum Velp zich zorgen over de toenemende leegstand. Knelpunten in het winkelgebied van Rheden zijn volgens het onderzoek van MKB Reva verrommeling, verouderde bestrating en een onoverzichtelijke verkeerssituatie. ¨Er vestigen zich weinig ondernemers in Rheden. Leegstand is nadrukkelijk aanwezig en de omzetontwikkeling staat onder druk¨, zo staat in het onderzoeksrapport. Het winkelgebied scoorde bij een telefonische enquête onder 175 inwoners van Rheden en De Steeg gemiddeld een 6,4. De verkeerssituatie kwam er met een 5,4 het slechtst van af, het aanbod van levensmiddelenwinkels met een 7,5 het best. Ondernemers waardeerden hun winkelgebied met een 5,9. Het parkeren op zaterdag en gezamenlijke reclame van Rhedense ondernemers kregen met een 4,7 en 4,3 de laagste rapportcijfers. De onderzoekers pleiten onder andere voor meer groen in plaats van de huidige stenige indruk en voor een pleisterplaats voor toeristen. Ook bevelen zij een onderzoek aan naar een betere verkeerssituatie.

In Velp is de verbinding tussen Den Heuvel en De Overtuin de rotte kies van het winkelgebied. De onderzoekers spreken van een ´donkere en naargeestige verbinding´. ¨Dit doet afbreuk aan de kwaliteit van het winkelgebied.¨ De Hoofdstraat kan aantrekkelijker worden als de hoeveelheid verkeer wordt teruggedrongen en als de maximumsnelheid wordt beperkt. Ook een verbinding tussen Den Heuvel en de Emmastraat is volgens het rapport een goede zet om de aantrekkelijkheid van Velp te vergroten. Het winkelcentrum kreeg van de Velpse ondernemers gemiddeld een 6,4. Ruim 300 benaderde consumenten gaven Velp een 6,8. De parkeermogelijkheden en de verkeerssituatie kregen met een 5,9 en 6,1 de laagste score. Over de service en de ruime keuze uit levensmiddelenwinkels zijn de consumenten het meest tevreden. De gemeente Rheden gebruikt de resultaten van het onderzoek als onderlegger voor de plannen van de herinrichting van de Groenestraat in Rheden en voor toetsing van nieuwe winkellocaties in Velp. Vanuit de besturen van Ondernemend Rheden en de Stichting Promotie Centrum Velp is er veel belangstelling voor de uitkomst van het onderzoek. Volgens Rheden is er vanuit de winkeliers echter weinig belangstelling. Een informatieavond om de resultaten toe te lichten, is vanwege te weinig aanmeldingen geannuleerd.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.