Robbert Vos nieuwe dirigent van het HOB

BRUMMEN – Toen Thijs Musch vorig jaar op een repetitieavond te kennen gaf dat het volgende voorjaarsconcert zijn laatste optreden met het HOB (Harmonie Orkest Brummen) zou zijn, viel er toch wel even een stilte in gebouw de Harmonie. Want in die afgelopen zeven jaren waren de muzikanten en Thijs naar elkaar toe gegroeid en wisten we wat we aan elkaar hadden. En nu moesten we met een andere persoon voor het orkest weer opnieuw beginnen. Even slikken dus.

Natuurlijk kwam het orkest er na enig nadenken achter dat het zowel voor Thijs als voor de leden een wijs besluit was. Het is heel verfrissend om eens te veranderen, hoezeer je ook op
elkaar gesteld bent. Dus stond Musch de laatste keer voor een enthousiast Brummens publiek na een leuk concert met Di Gojim. Daarna nog het afscheid van de leden en toen was daar de plek voor het orkest die weer bezet moest worden door een andere muzikale leider. Hierbij een portret van Robbert Vos, de nieuwe dirigent

Acht jaar geleden stond er in Oss een 15-jarige jongen voor de spiegel en dirigeerde een denkbeeldig orkest. Twee jaar later stond die jongen voor een fanfare van twintig man te dirigeren voor een zaal met 700 mensen. Zes jaar later is Robbert Vos de nieuwe dirigent van het HOB.

In het laatste jaar van het voortgezet onderwijs begon Vos met een vooropleiding voor het Conservatorium. Talent had hij wel want in 2001 won hij al een compositiewedstrijd die was uitgeschreven door het Nederlands Blazers Ensemble. Zijn examens Euphonium behaalde hij cum laude en ook het Examen Ha-Fa-Bra- directie kreeg dat ereboogje. Ook met de orkesten die hij dirigeerde behaalde hij knappe resultaten. Uit alles blijkt zijn ambitie om de prestaties van zichzelf en zijn verenigingen te verbeteren.

Je zou veronderstellen dat zelf spelen voor een musicus het meest interessante onderdeel is van het vak. Maar dat blijkt voor Vos toch anders te liggen. “Als ik een instrument bespeel staat dat instrument als het ware tussen mij en de muziek in. Je moet de ventielen indrukken, je moet op je toon letten en op je speelwijze. Als je voor een orkest staat doen de muzikanten dat werk en kun je je helemaal concentreren op de juiste uitvoering van een compositie. Vandaar dat dirigeren mijn voorkeur heeft.“

De vereniging kan aan Vos een goede dirigent hebben, maar er moet thuis wel wat gedaan worden door de muzikanten. Want ook het HOB zal hij beter willen laten presteren! Dat wil hij graag laten horen op het Voorjaarsconcert op zondagmiddag 25 april om 14.00 uur in De Oude Kerk!
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.