Rheden viert bevrijding van Rheden

RHEDEN – Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Voor Rheden is 16 april de bevrijdingsdag. Daarom wil het Comité 4 en 5 mei op deze dag dit jaar iets bijzonders doen.

Het Comité is op zoek gegaan naar de negen onderduikertjes die genoemd worden in het boek Oorlog, vervolgingen en verzet en in de verhalen die Ot Hagen heeft geschreven in de krant in de zestiger jaren. Waar zijn ze gebleven? Wat is er van hen geworden? Het Comité 4 en 5 mei Rheden is op onderzoek uitgegaan. Zes van de negen hebben ze opgespoord. Daar kregen ze contact mee via e-mail in Israël, de VS en in Nederland.
De inwoners van Rheden weten niet meer wat er zich in Rheden in1940 tot en met 1945 heeft afgespeeld. Rheden komt soms negatief over als het gaat om houding van veel Rhedenaren ten opzichte van de bezetters. Daarom wil het Comité op 16 april een gedenksteen onthullen voor die drie families die met inzet van eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers probeerden te redden. Deze families hebben destijds een Yad Vashem onderscheiding gekregen. Namens het hele Joodse volk kregen zij de eer die hun toekomt door hen de eretitel Rechtvaardigen onder de Volkeren toe te kennen. De gedenksteen komt te liggen op de hoek van de WorthRhedenseweg en de Steenbakkersweg.
De negen onderduikertjes hebben meegewerkt aan een boek dat op 16 april uitkomt. Daarin gaat het over de bevrijding van Rheden maar ook over de herinneringen van de onderduikers in de periode 1942 tot 1945.
Samen met burgemeester Boers zullen Truus Bandel-Liet en Frits Cohen de gedenksteen onthullen waarop een tekst staat over de drie dappere families. De muziekgroep Stikl Glik zorgt voor passende muziek.
De verhalen van de families Peppelman-Liet, Bandel-Liet en Zweers-Liet liggen nu vast in een boek, getiteld Herinneringen aan de Bevrijding van Rheden, 16 april 1945, dat aan de onderduikers wordt uitgereikt. Een ander belangrijk gedeelte van het boek is de beschrijving van Kees Beumer van de verzetswerkzaamheden van zijn vader, huisarts dokter Beumer. Het boek is te koop bij de Readshop en kost 12,50 euro.
Het Comité 4 en 5 mei wil proberen om steeds op 16 april bij het gedenkmonument een bijeenkomst te organiseren waar ook de oudste leerlingen van de basisscholen bij betrokken worden.

www.rheden4en5meicomite.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.