Beekbergen middelpunt van Amsterdams onderzoek

BEEKBERGEN – Beekbergen staat in de belangstelling van taalkundigen; in het dialect van deze plaats gebeurt namelijk iets wat bijvoorbeeld in het StandaardNederlands, het Limburgs, het Zeeuws of zelfs in omliggende plaatsen niet gebeurt. Beekbergen speelt daarom een belangrijke rol in het onderzoek van Caitlin Meyer, masterstudente aan de Universiteit van Amsterdam.

Donderdag 8 april komt zij naar Beekbergen om in de Hoge Weye enkele bezoekers van de stamtafel vragen te stellen over hun taal. Onder begeleiding van dr. Olaf Koeneman vergaart ze namelijk informatie over verschillende dialecten om een taaltheorie te toetsen.
Taaltheorie maakt generalisaties over het StandaardNederlands en probeert die te verklaren met een theorie.
Dit specifieke onderzoek gaat over een drietal dialecten van het Nederlands: het dialect van Beekbergen, Zierikzee en een bepaalde variant van het Limburgs. Deze talen verschillen op een cruciaal punt van elkaar en wijken op dit zelfde punt ook af van het StandaardNederlands. Deze vier taalvarianten worden vergeleken door sprekers van die dialecten te vragen in hoeverre bepaalde zinnen mogelijk zijn in hun dialect. De uitkomsten hiervan worden tegen het licht gehouden van bestaande hypotheses en delen taaltheorie.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.