Provincie steekt 17 miljoen extra in voorbereiding Traverse

ARNHEM / DIEREN – De provincie Gelderland hoogt het voorbereidingskrediet van de Traverse Dieren met ruim 17 miljoen euro op. Provinciale Staten gingen woensdag akkoord met een voorstel van Gedeputeerde Staten.

Het extra geld zal worden gebruikt voor de verdere uitwerking van de Traverse. De provincie ontwerpt momenteel alternatieven voor variant 3A. Deze variant, waarbij de Burgemeester de Bruinstraat zou worden verdiept, heeft altijd de voorkeur gehad van de Rhedense politiek en bevolking. Een tekort van tien miljoen euro gooide echter roet in het eten. Gedeputeerde Staten veegden het plan daarom enkele weken geleden van tafel. Diverse Statenleden benadrukten woensdag tijdens een Statenvergadering dat er voldoende draagvlak onder de bevolking moet zijn voor een alternatief plan. Zij wilden van gedeputeerde Marijke van Haaren weten of hier in de voorbereiding voldoende aandacht voor is. ¨We zullen hard aan het draagvlak moeten werken¨, antwoordde Van Haaren. ¨Dit zal lastiger zijn dan normaal, omdat het project een beladen verleden heeft. Met Hart van Dieren is te veel fout gegaan. We volgen nu een heldere lijn.¨ Volgens Van Haaren zal de provincie zich concentreren op oplossingsrichtingen. Deze worden vervolgens dit voorjaar in de startnotitie van een milieu-effectrapportage verwerkt. ¨We zullen snel met varianten naar buiten treden¨, gaf Van Haaren aan. Zodra het nieuwe college in de gemeente Rheden is gevormd, zal Van Haaren hiermee om de tafel gaan. Eind juni organiseert de provincie een publieke bijeenkomst om de bevolking over de plannen te informeren.

GroenLinks verklaarde de variant 3A niet bij voorbaat te willen uitsluiten in de voorbereiding. ¨Als Provinciale Staten bepalen wij uiteindelijk wat er met de Traverse gebeurt en we moeten hierbij niet in een fuik lopen¨, sprak Statenlid Ünal Sözen. Volgens Van Haaren is variant 3A echter geen optie meer. ¨Deze variant is maar liefst drie keer doorberekend, iets wat we normaal nooit doen. Uit de berekeningen bleek dat we er financieel niet uitkomen en we moeten deze variant daarom loslaten.¨ De gedeputeerde gaf aan dat ze geen valse verwachtingen onder de bevolking wil wekken. ¨En ik kan mij niet voorstellen dat de gemeente Rheden de ontbrekende euro´s op tafel kan leggen.¨ Begin juni moet er een schetsontwerp en kostenraming van de nieuwe plannen gereed zijn. De provincie gaat er in haar planning van uit in 2015 te starten met de uitvoering van de Traverse. De nieuwe Crisis- en Herstelwet zou mogelijk voor een jaar versnelling kunnen zorgen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.