Verkeersveiligheid belangrijkste functie van Soerens ‘plein’

LAAG-SOEREN – De stadsregio Arnhem Nijmegen voert op dit moment pilotprojecten uit om het eigen dorpse karakter en de ruimtelijke kwaliteit van kleine kernen te behouden en zo mogelijk te verbeteren. Laag-Soeren is (naast Valburg en Overasselt) op voordracht van de gemeente Rheden geselecteerd voor deelname. Het dorp heeft geen centraal liggend karakteristiek plein, werd geoordeeld.

 

De gemeente stelde voor om de kruising van de Harderwijkerweg, de professor Huëtlaan en de Eerbeekseweg anders in te richten; aan deze kruising ligt De Harmonie. Aansluiten bij het terras van deze horecagelegenheid en de kruising een ‘plein-achtig karakter met verblijfsfunctie’ geven, is het streven, maar ook de voorwaarde van de stadsregio. Dit kruispunt wordt ook een logische plaats gevonden voor toeristische informatie. Bovendien zou herinrichting ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid doorgaand vrachtverkeer in de dorpskern afneemt en de veiligheid voor het overige verkeer toeneemt. Vorige week werd een informatieavond gehouden voor de bewoners.

De aandachtspunten die vorig jaar naar voren waren gebracht in het burgerinitiatief van de Soerenaren, waren allemaal meegenomen in de ‘kwestiekaart’. Grootste winstpunt voor de inwoners is dat de gemeente bereid is om het plangebied uit te breiden van de kruising bij de Harmonie tot aan het Sprengenhus, een kleine 300 meter verderop. “Er is wel naar ons geluisterd,” merkt een bezoeker tevreden op. Geld voor de herinrichting van het kruispunt is er voldoende (dankzij de Stadsregio en de provincie), maar helaas is er geen budget beschikbaar voor de rest. Toch kan het heel zinvol zijn om wel alvast één concreet en integraal plan te ontwikkelen, dat gefaseerd uitgevoerd kan worden, volgens de medewerker van de gemeente. “Daarmee is het makkelijker om nieuwe subsidies aan te trekken.” Een 30-kilometerzone op de Harderwijkerweg staat wel op de planning.

Tijdens de informatiebijeenkomst bleek dat de bewoners helemaal geen behoefte voelen aan een ontmoetingsplek bij de kruising; er is vooral behoefte aan verkeersveiligheid op de smalle Harderwijkerweg waar bewoners van de Schreuderhuizen en kinderen dagelijks overheen moeten. Zij hebben liever een ‘dorpsboulevard’. Maar omdat dit vanwege de eisen van de subsidieverstrekkers nu eenmaal niet kan, wordt ingezet op een kruising die ervoor moet zorgen dat er minder verkeer komt dat minder hard en minder roekeloos door het dorp gaat rijden. “Verkeersveiligheid mag blijkbaar niet het uitgangspunt zijn van de herinrichting tot een ontmoetingsplein, maar het kan een uitermate prettige bijkomstigheid zijn,” vat een oudere heer samen. Een ander vult nuchter aan: “Als we niet meedoen aan dit project, dan krijgen we helemaal niets. Laten we deze kans pakken en er iets geweldigs van maken!”

Een klankbordgroep is nu samen met ontwerpbureau het Noordzuiden aan het werk om concrete voorstellen te doen voor de inrichting van het plein bij de Harmonie. Zij gaan proberen verkeersveiligheid en de vereiste verblijfsfunctie bij elkaar te brengen. Op 26 mei wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd. Het project moet voor het einde van dit jaar uitgevoerd worden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.