Volksclub Dierensche Boys bestaat 90 jaar

DIEREN – Op 6 april 1920 werd door zestien jongens uit Dieren de toetreding tot de Geldersche Voetbal Bond betaald. Ze hadden samen de voor die tijd fikse som van 208 gulden bijeengebracht om dat mogelijk te maken. Het was het begin van de Nieuwe Dierensche Voetbal Vereniging, zoals ze de club wilden noemen. Die naam werd evenwel niet door GVB goedgekeurd, dus werd het Dierensche Boys. Dit jaar vieren ze het 90-jarig bestaan.

 

Momenteel speelt Dierensche Boys in de 5e klasse. Dat is niet echt hoog, maar daar malen ze bij De Boys niet zo om. “We steken ons geld niet in het eerste elftal”, leggen pr-man Janko van Zon en jeugd-voorzitter Erik Peters uit. “Wij vinden bij deze club de F2 eigenlijk net zo belangrijks als het eerste.”
Het tekent de club, de oudste van de drie nog bestaande voetbalclubs in Dieren. “Het is een keuze om niet alleen maar naar het eerste elftal te kijken. Wij willen een gezellige club zijn waar iedereen zich thuis voelt. Dat merken we ook aan de jeugd. De jeugdafdeling maakt momenteel een flinke groei door. Blijkbaar voelen veel mensen zich bij ons thuis.”

Dat wil overigens niet zeggen dat de hoofdmacht niet gewaardeerd wordt binnen de rood-witte familie die tegenwoordig op Het Nieuwland haar thuisbasis heeft. “Natuurlijk is het eerste elftal het vaandel van de club”, aldus Van Zon en Peters, “maar we zijn geen club die spelers betaalt of van andere clubs lokt met geld of goederen. Dat is een keuze. We keuren niet af dat anderen dat wél doen, maar wij kiezen daar als Boys niet voor.” Het neemt niet weg dat beide mannen, beiden vierde generatie Boys-jongens, liefst hun eerste team ook zo hoog mogelijk zien spelen. Hun hoop voor de toekomst is gevestigd op de aanstormende jeugd en daarbij zitten volgens Peters heel aardige spelers. Maar eigenlijk vindt hij het nog belangrijker dat de A-selectie tijdens het jubileum helpt bij de voetbaldag die voor de pupillen wordt gehouden. Dáár blijkt wat hen betreft het echte clubgevoel uit.

Over de samenwerking met de andere twee Dierense clubs, Gazelle Nieuwland en Erica’76, is in het verleden het nodige gezegd en geschreven. Ook minder fraaie dingen. Het komt er op neer dat over een fusie tussen de verenigingen feitelijk niet meer gesproken wordt. Maar het neemt niet weg dat de drie clubs in het belang van de jeugd, voor de jongste spelertjes, op zaterdag een ‘Champions Leage’ heeft opgezet, waaraan de jongens en meisjes van alledrie de clubs meedoen. Geen lange reistijden, maar lekker onderling een potje voetbal op de velden van Het Nieuwland en de Kolonieweg. Het is de basis van het voetbal en die concurrentie tussen elftallen en clubs komt later wel. Bovendien delen Derensche Boys en Erica ’76 samen één hoofdveld met tribunes en dat gaat in de praktijk prima.

Jubileumactiviteiten
In het kader van het 90-jarig bestaan worden verschillende activiteiten georganiseerd. Op dinsdag 6 april, de dag van de oprichting, wordt door de leden een herdenking gehouden bij de gedenksteen op het Crematorium. Daar worden de overleden clubmensen herdacht.

Een dag later, op 7 april, wordt om 19.30 uur een jubileumwedstrijd gespeeld tussen de hoofdmacht van Dierensche Boys en de VV Rheden. Voorafgaand speelt de F-jeugd een wedstrijd.

Op vrijdag 9 april wordt van 19.30 tot 21.00 uur een receptie gehouden in het clubhuis aan de Adm. Helfrichlaan en een dag later wordt voor de F t/m C-pupillen het Ruud Luyken Jeugdvoetbalspel gehouden. Een heerlijke sportieve dag voor de jeugdspelers van de Boys. ’s Avonds vanaf 20.00 uur is er voor de senior-leden en donateurs een grote feestavond in Theothorne.
Vermeld moet ook worden, dat binnenkort ook een activiteit voor de allerkleinsten, de mini-pupillen, wordt georganiseerd.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.