Hoge Veluwe presenteert toekomstplannen

HOENDERLOO – Het Nationale Park de Hoge Veluwe heeft onlangs haar plannen voor de toekomst gepresenteerd. In vier beleidsplannen wordt de koers voor de komende vijf jaren beschreven. Dit alles is samengevat in het totaalplan Investeren in Ruimtelijke Ontwikkelingen en Kwaliteit.

Het uitvoeringsprogramma van het totaalplan omvat drie belangrijke pijlers voor de komende jaren, te beginnen met natuur en landschap. Projecten die hierin zijn opgenomen, zijn onder andere het behoud en de vergroting van het areaal stuifzandlandschap, het herstel van het heidelandschap door actief beheer, onderzoek naar de potenties en het mogelijk herstel van natte natuur en de omvorming van landbouw naar biologische akkerbouw.

Daarnaast staan de onderwerpen cultuurhistorie, kunst en architectuur hoog op de agenda. Zo wil De Hoge Veluwe de omgeving van Jachthuis St. Hubertus herstellen, met het doel terug te gaan naar het oorspronkelijk ontwerp van architect Berlage. Ook de restauratie van het Gebouw 20 Deelen staat gepland. Het gebouw krijgt in de toekomst een horecafunctie.

Tot slot is een belangrijk onderdeel van het totaalplan het aantrekken van betalende bezoekers. De Hoge Veluwe krijgt geen subsidie en is dus afhankelijk van inkomsten door bezoekers. De entrees worden hiervoor opnieuw ingericht, de wegen- en fietspadenstructuur herzien en het centrum gebied heringericht. Met name dit laatste is van belang. In het centrumgebied bevinden zich het Bezoekerscentrum en het Museonder. Onderdelen van de herinrichting zijn nieuwbouw van een Bezoekerscentrum met Parkwinkel, de aanleg van een nieuwe ontsluiting en parkeerplaats, de verbouwing van het Museunder en de vernieuwing van de exposities, vervangende nieuwbouw van restaurant de Koperen Kop, nieuwbouw van een grote ontvangstruimte met toiletvoorziening en de verplaatsing en uitbreiding van de fietsenherstelwerkplaats en fietsenstalling.

Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Dit wordt onder andere gevierd met een actie voor bezoekers. Mensen die dit jaar 75 worden, hebben het hele jaar gratis toegang tot het Park. Het jubileumjaar wordt vrijdag 23 april gevierd met Koningin Beatrix.

www.hogeveluwe.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.