Brummen bereidt zich voor op bezuinigingen

BRUMMEN – De eerste stappen naar concrete bezuinigingsmaatregelen in de gemeente Brummen zijn gezet. Gemeentesecretaris Schmitz heeft de gemeenteraad een eerste rapportage overhandigd met daarin een inventarisatie van mogelijke bezuinigingen.

“Het gaat hier om een puur ambtelijk document”, verklaar Schmitz. “Aan de hand van de begroting voor de komende jaren hebben we alle uitgaven onder de loep genomen en bekeken hoe we daarop zouden kunnen bezuinigen. Het is echt een kwestie van schrapen: we moeten mogelijkheden en kleine bedragen bij elkaar zoeken.”
In het document zijn alle besparingsmogelijkheden opgenomen, met daarbij de financiële en maatschappelijke consequenties. “In het verleden heeft de gemeente gekozen voor een bepaald voorzieningen- en ambitieniveau. Het kan zijn dat hierover opnieuw politiek debat gevoerd moet worden. Waar gaan we precies bezuinigen en wat betekent dat?”
De rapportage biedt de gemeenteraad en het toekomst college vast een handvat. Op ambtelijk niveau zijn alle uitgaven bekeken en mogelijke bezuinigingen omschreven: als de gemeente hierop bezuinigt, wat levert dit dan op? Acties en consequenties staan overzichtelijk opgesteld kunnen wellicht helpen bij het maken van een keuze.

Indien de uitkering uit het gemeentefonds gelijk blijft, komt Brummen voor 2011 een bedrag van 141.000 euro tekort op de begroting. In de jaren daarna loopt dit tekort op tot ruim een miljoen euro. Bovendien kan er ook nog sprake zijn van een korting op het gemeentefonds, waarmee dus nog meer bezuinigd moet worden. Doordat het kabinet is gevallen, zitten Nederlandse gemeenten nog langer in spanning. Schmitz: “We verwachten dat het nu nog langer duurt voor we weten hoeveel we krijgen van het Rijk, zeker tot het najaar.”
Wel zullen in Brummen al eerder keuzes worden gemaakt. Schmitz verwacht dat de rapportage meegenomen wordt in de collegeonderhandelingen en het opstellen van een bestuursakkoord. Ook de nieuwe gemeenteraad buigt zich over het document. Het politiek traject zal binnenkort duidelijk zijn.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.