Collegevorming Bronckhorst starten met CDA en VVD

BRONCKHORST – Informateur Toon Lamers, aangesteld om de mogelijkheden voor de vorming van bestuurscollege in de gemeente Bronckhorst te onderzoeken, adviseert de partijen de coalitieonderhandelingen te starten tussen CDA en VVD. Mocht gaandeweg of bij het resultaat blijken dat de besprekingen aanleiding geven om een derde partij toe te voegen, dan kan dat alsnog. 

De basis voor het advies ligt vooral in de verkiezingsuitslag en in de opdracht om te komen tot een coalitie die wordt gedragen door overeenkomsten in het programma en door onderling vertrouwen. Gesprekken met de zes politieke partijen die een plaats in de nieuwe raad hebben verworven, brachten inzicht in de overeenkomsten en verschillen in de verkiezingsprogramma’s en belangrijkste discussiepunten voor de gemeente.

Alle partijen zijn doordrongen van de noodzaak tot versobering dan wel bezuiniging. Concrete plannen hebben de partijen niet, maar wel is voor elke partij duidelijk welke taken en voorzieningen zoveel mogelijk ontzien zouden moeten worden. Ook erkennen alle partijen de krimp in het aantal inwoners als gegeven, waar zij op moet anticiperen.
Daarnaast moet de verkiezingsuitslag zijn vertaling vinden in de collegevorming. Het overgrote deel van de fracties is van oordeel dat een coalitie van CDA en VVD (met 16 van de 25 zetels) het meest tegemoet komt aan de uitslag. Wat de programma’s betreft zouden CDA en VVD elkaar nog wel moeten vinden. Onderwerpen waar nog over onderhandeld moet worden zijn vooral de hoogte van de OZB, bezuinigen en bestuursstijl. De inzichten over het aantal wethouders en de mogelijke zetelverdeling lopen ook nog niet parallel, maar worden wel overbrugbaar geacht.
Het CDA ziet in de coalitie ook ruimte voor de PvdA, om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor de zware financiële issues waar de gemeente voor staat. De VVD voelt hier niets voor en ook de andere fracties zien de noodzaak van deelname van de PvdA aan een coalitie CDA/VVD niet in. Het zou de verkiezingsuitslag geen recht doen en de oppositie minimaliseren.

Als de coalitie van CDA/VVD zou stranden, dan resteren twee haalbare alternatieven, waarin één van de twee grote partijen deel uit maakt: CDA/PvdA/GroenLinks (14 zetels) of VVD/PvdA/D’66 (14 zetels). Lamers schat het eerste alternatief hoger in dan de tweede variant. Andere varianten zijn getalsmatig wel te maken, maar zijn in deze fase niet als serieus of kansrijk te beoordelen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.