De Stoomloc weer uit het vet

REGIO – De Veluwse Stoomtrein Mij (VSM) rijdt weer met Pasen en de VSM bestaat dit jaar 35 jaar en heeft een geschenk voor leeftijdsgenoten; iedereen die in 2010 35 jaar wordt mag tegen kindertarief mee tijdens de Paasritten.

In 1975 begon de stoomtrein met één stoomlocomotief en een paar rijtuigen, op het stilgelegde locaal spoortraject Apeldoorn-Dieren. In 2010 behoort de VSM tot de grootste rijdende spoorwegmusea ter wereld, met meer dan 40 historische stoom- en diesellocomotieven en evenzoveel rijtuigen en ruim 100 oude goederenwagons. Alles bij de VSM wordt uitgevoerd door vrijwilligers die tot op het bot zijn gemotiveerd en trots om VSM-er te zijn. Ze laten graag aan de reiziger zien wat ze presteren in hun vrije tijd. Dat begint dit jaar met de Paasritten.
Op eerste en tweede Paasdag gaan de koel weer op het vuur. De stoker en de machinist, zwart van roet, brengen de stoomlocomotief in beweging. De Veluwse stoomtrein rijdt vanaf station Beekbergen naar Apeldoorn en daarna gaat de reis via station Beekbergen naar Eerbeek.
Op station blijft de stoomlocomotief 45 minuten staan; niet om de stoker te laten uitrusten van het kolen scheppen, maar om de reiziger alle gelegenheid te geven kennis te maken met het stoomdepot. Met een speciale folder begint een ontdekkingstocht door het stoomdepot, de wereld van de trein van toen, de trots van de VSM-ers. De grote collectie stoom- en diesellocomotieven, de oude rijtuigen, de stoomlocwerkplaats, het oude stationskantoor en de enorme draaischijf voor het draaien van de locomotieven zijn niet te missen. De stoomlocomotief wordt van de trein afgekoppeld en rangeert naar de grote kolenkraan voor het laden van vele kilo’s kolen voor de reis. Daarna wordt met een zogeheten waterkolom de stoomlocomotief met duizenden liters water gevuld. De reiziger beleeft het alles mee zoals het vroeger zo gewoon was. Wanneer de machinist tijd heeft, nodigt hij in Beekbergen jong en oud uit voor een bezoek aan zijn domein, de locomotief zelf.
Na de ontdekkingstocht klinkt de fluit van de stoomlocomotief, dan klinkt de luit van de hoofdconducteur en rijdt de stoomtrein door naar Eerbeek en terug naar Apeldoorn. De stoomtrein vertrekt om 12.40 uur vanaf station Beekbergen naar station Apeldoorn. Om 13.25 uur vertrekt de trein vanaf station Apeldoorn naar Beekbergen en Eerbeek. Om 16.00 uur is de trein weer terug in Beekbergen.

www.stoomtrein.org
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.