Velpse Vogelschutters vieren 75-jarig bestaan

VELP – De Velpse Vogelschutters Vereniging bestaat 75 jaar. Ze organiseren het vogelschieten op Koninginnedag en houden schietavonden in het Narrenhuus op De Beemd. Zaterdag houden ze op die zelfde locatie een rommelmarkt. Later volgt nog een feestavond in gebouw Odeon. En op 30 april worden de karabijnen natuurlijk weer aangelegd op Het Ossendaal.

Vogelschieten gebeurt al heel lang in Velp. Precies weten ze het niet, maar tot 1864 gaat die geschiedenis in ieder geval terug. Sinds 1935 bestaat de Velpse Vogelschutters Vereniging. Daarvoor was het schieten tijdens de Oranjefeesten in handen van Velp voor Oranje. “Daar werken we overigens nog steeds prettig mee samen”, vertelt secretaris en penningmeester Henk Gossink.

Het aantal schutters is in Velp, in vergelijking tot pakweg 50 of 25 jaar geleden, wel afgenomen. “Op Koninginnedag zijn we de laatste jaren met zo’n vijftig schutters”, vertelt Gossink, wiens vader ook al bij de Vogelschutters betrokken was. De vereniging zelf telt momenteel zo’n 60 leden, die jaarlijks 10 euro betalen. Leden zijn tenminste 18 jaar oud, want op jongere leeftijd mag je nog niet schieten met de karabijnen waarmee aan Het Ossendaal op de houten vogel wordt geschoten. “We mogen gelukkig gebruik maken van een terrein van Natuurmonumenten. Daar stellen we onze kogelvanger op en lost de burgemeester het eerste schot, gevolgd door de voorzitter van Velp voor Oranje en de koning van het voorgaande jaar.”

Ooit waren er zoveel deelnemers – Gossink weet dat zelf nog wel – dat er op twee vogels geschoten moest worden. Dat is al lang niet meer zo. Aan de andere kant: “Deelnemers schieten nu vaak wel drie of vier keer en het vogelschieten duurt nu maar een paar uurtjes. Het heeft dus ook wel voordelen.”
Wie drie keer schutterskoning is geworden, mag zich keizer noemen. Mevrouw Teunissen mag zich sinds 2005 dan ook Keizerin noemen. In 2008 behaalde de eerste man die begeerde trilogie, toen de heer Saalmink z’n derde koningstitel schoot en zich sindsdien keizer mag noemen. De koning is de eregast op de jaarlijkse feestavond van de club.
De vogel wordt in Velp de laatste twee jaar gemaakt door de heer Lageland, nadat de heer Davids dat vele jaren voor hem had gedaan. “We schieten op Het Ossendaal altijd op een grote houten vogel. Die knal je er niet zomaar af”, aldus Henk Gossink.

Naast het vogelschieten, houdt de Velpse Vogelschutters Vereniging ook iedere twee weken een schietavond in het Narrenhuus. Dan schieten ze (vanaf 16 jaar) met 4,5 mm luchtgeweren en daar nemen doorgaans zo’n twintig mensen aan deel. “Dat zijn vooral gezellige avonden. We schieten wel serieus, maar we zijn niet aangesloten bij de schietbond. We gaan ook niet naar andere clubs om te schieten”, legt Gossink uit.
Zaterdag wordt van 10.00 tot 15.00 uur de Rommelmarkt gehouden in het Narrenhuus op De Beemd. Op zaterdag 8 mei houdt de jubilerende vereniging in zaal Odeon een feestavond voor leden en genodigden. En op 30 april is de vereniging uiteraard weer present op Het Ossendaal.

www.velpsevogelschutters.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.