Home / Regio / Motie om Schotse hooglanders bij te voeren, aangenomen

Motie om Schotse hooglanders bij te voeren, aangenomen

REGIO – Een meerderheid van de Tweede Kamer (CDA, VVD, PPV, Rita Verdonk en CU) heeft vorige week een motie aangenomen waarin wordt gevraagd om de Schotse hooglanders op Veluwezoom bij te voeren.

De strenge, lange winter is nu achter de rug en nu wordt er besloten om de koeien bij te voeren met hooi. CDA Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel nam het initiatief dat nu door een meerderheid gesteund wordt.
Truus van den Born uit Laag-Soeren maakte zich de gehele winter, samen met vele verontruste buurtbewoners, zorgen over het welzijn van de kudde dieren. Van den Born is blij met de aangenomen motie. “Beter laat dan nooit. Het is wel een beetje mosterd na de maaltijd, maar april is een moeilijke maand. Er groeit nog helemaal niets en bovendien zijn de dieren sterk verzwakt. Dus ik zeg: hoe eerder hoe beter, voor er nog meer Schotse hooglanders doodgaan. Nu kunnen we er nog een aantal redden”.
Natuurmonumenten, beheerder Veluwezoom, begrijpt de bezorgdheid, maar stelt dat bijvoeren van de Schotse hooglanders op dit moment niet nodig is, want de kudde maakt het goed, er is alweer jong gras beschikbaar en er zijn al een paar kalfjes geboren. De sterfte ligt lager dan Natuurmonumenten verwachtte. Deze winter zijn er veertien van de 140 Schotse hooglanders dood gegaan en volgens Natuurmonumenten is er geen aanleiding aan te nemen dat er nog grote sterfte gaat optreden. De Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming zijn het met Natuurmonumenten eens dat nu bijvoeren niet zinvol is en zelfs averechts kan werken. Natuurmonumenten betreurt het feit dat de motie is aangenomen. Toch komt er binnenkort een overleg minister Verburg over de situatie. De minister zoekt nu uit hoe ze de motie gaat uitvoeren.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.