Klokken Loenense kerk weer thuis

LOENEN – Donderdagmorgen was er een ongewone drukte bij het oude Protestantse kerkje in Loenen. Met groot hijsmateriaal werden de klokken na een restauratie weer op hun oude plaatsen aangebracht.

De toren met klokken is, vanaf 1798, eigendom van de Burgerlijke Gemeente Apeldoorn. De toren is in de afgelopen maanden gerestaureerd. Ook de klokken waren aan restauratie toe. Dit is uitgevoerd in Duitsland, in opdracht van de firma Vellema uit Hallum.
De kleine klok is al eens eerder gerepareerd, namelijk in 1969 in Denemarken. Er zat toen een klein barstje in de klok. De aanwezige klokkenstoel op de klokkenzolder is waarschijnlijk nog geheel de oorspronkelijke uit de zeventiende eeuw.
De toren met de kerkklokken speelde in oude tijden een grote rol in het openbare leven van het dorp. Er waren toen geen kranten. Telefoon, radio en sirenes bestonden ook nog niet. Horloges en uurwerk waren nog zeer zeldzaam. Er was aanvankelijk ook geen torenuurwerk. Dit is pas op 21 maart 1825 aangebracht.

In 1630 kwam de kleinste van de twee klokken in de toren. Op de rand staat het opschrift: ‘Pieter van Tryer (Van Trier), Johan Philipsen ende Wyllem Eevers hebben mij gegoten 1630’. De klok weegt 540 kilogram en heeft een diameter van 95 centimeter.
Ruim twintig jaar later, op 1 april 1651, kwam de tweede klok, wellicht omdat de eerste niet ver genoeg hoorbaar was. Het gewicht van de tweede klok is 850 kilo en deze heeft een diameter van 115 centimeter. Deze klok draagt het opschrift: ‘Jonker Olivier Hackfort Heer Ter Horst neffens de andere Geërfden van Loenerbosch hebben mij doen giten’. Dan volgt een versje: ‘Dese kloec die is gegoeten, gesmolten in het vier, door Johan Peter en Henrick van Trier’ Anno 1651. Deze klok staat onder bescherming van Rijksmonumentenzorg en is vanaf april 1940 geregistreerd als een M-klok.

Bij de vordering van de klokken in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog, is de uiterst waardevolle M-klok door de Duitse Wehrmacht ontzien. Die klok bleef op z’n plaats hangen, echter de kleine klok is in 1943 weggehaald om te worden omgesmolten tot munitie. Na de Tweede Wereldoorlog is deze ongeschonden in Duitsland teruggevonden en weer opgehangen in de toren.
De Kerkenraad is zeer blij dat de klokken weer terug zijn en als vanouds weer kunnen luiden, op zondag bij de zondagse eredienst, maar ook bij huwelijken en begrafenissen. Ook het overluiden wordt door velen op prijs gesteld. Overluiden betekent: kennisgeving van overlijden.
Tijdens de afwezigheid van de klokken klonk er toch gebeier van klokken omdat Peter Muller het geluid had opgenomen en via luidsprekers het klokgelui liet horen. Als de montage gereed is klinkt dus weer live het gebeier over de Loenense dreven.

Op de foto’s is te zien hoe de grote en kleine klok naar boven worden gehesen – foto’s: Corrie de Kool

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.