Velp en Rozendaal vieren 65 jaar bevrijding samen

VELP / ROZENDAAL – Vol van angst en spanning beleefden duizenden Velpenaren en Rozendalers de laatste weken voor de Bevrijding in april 1945. En toen op 16 april, ’s morgen vroeg om 6.10 uur de eerste Canadezen en Engelsen de dorpen binnenkwamen, werden die Bevrijders met gejuich binnengehaald en overladen met bloesemtakken en tulpen uit ieders tuinen.

Met bloesemtakken en met tulpen gaat Velp dat op zaterdag 17 april 2010, na 65 jaar, nog eens herhalen, als de vijftig Historische Militaire Voertuigen uit 1940-1945 van de leden van Keep Them Rolling wederom de Hoofdstraat binnenrijden. Als een feestelijke herinnering voor alle ouderen die de Bevrijding van Velp hebben meegemaakt en als feest-met-een-ernstige ondertoon voor alle kinderen. En natuurlijk als een ouderwets gezellig Bevrijdingsfeest voor iedereen uit Velp en Rozendaal en omgeving.
De herdenkingen en de festiviteiten worden georganiseerd door Stichting Velp voor Oranje en het Comité 4 Mei Velp, samen met vrijwilligers van diverse Velpse verenigingen. De kosten worden gedeeld door diverse organisaties (o.a. Vivare, Larenstein, De Geërfden van Velp, Stichting Promotie Centrum Velp) en door de gemeenten Rheden en Rozendaal.

Programma
Het Velpse Bevrijdingsfeest begint op 16 april om 8.00 uur ‘s morgens, als de Vrijheidsklok wordt geluid en de vlag wordt gehesen bij het Bevrijdingsmonument in het Villapark. Wijkvereniging Daalhuizen-Oost nam het initiatief om aansluitend, om 8.30 uur bij het monumentje in de Egmondstraat een korte plechtigheid te houden met Velpse en Rozendaalse basisschoolleerlingen. Het is de plaats waar de allereerste Canadezen Velp binnenliepen, vanaf de Ringallee. Het monumentje is vlak na de oorlog op initiatief van de buurtbewoners opgericht.

Kinderen en de toekomst
De officiële herdenking en de start van het Bevrijdingsfeest is op 16 april om 11.00 uur ’s morgens in het Villapark, bij het Bevrijdingsmonument. De burgemeesters van Rheden en Rozendaal, mevr. P. van Wingerden-Boers en de heer J.H. Klein Molekamp houden een toespraak. Iedereen is van harte welkom om de plechtigheid bij te wonen.

Op de avond van de 16e april 1945 "puilden de kerken uit" omdat de Velpenaren de dankdiensten wilden bijwonen. Op precies dat historische moment wordt nu weer een bijeenkomst in een kerk georganiseerd; de Raad van Kerken Velp/Rozendaal biedt aan de Velpse en Rozendaalse bevolking een Herdenking en Bevrijdingsconcert aan, in de R.K.-kerk in de Emmastraat. Het Harmonieorkest Unisono Velp – de opvolger van de legendarische Velpsche Harmonie die de dagen na de bevrijding “de lippen stuk blies” tijdens muzikale rondgangen door het dorp – verzorgt een gevarieerd muzikaal programma. De burgemeesters van Rheden en Rozendaal zullen de Herdenking en Bevrijdingsconcert bijwonen.

Op datzelfde moment starten in Velp-Zuid en in Velp-Noord twee Lampionnenoptochten, begeleid door respectievelijk de Drum- en Showfanfare Mr H.M. van der Zandt en het Malletkorps van Harmonie Unisono Velp. Beide optochten komen samen in de Emmastraat en lopen vervolgens langs de R.K.-kerk, zodat de bezoekers van de Herdenkingsbijeenkomst zich achter de Lampionnenoptocht kunnen aansluiten. Het einddoel van de optocht is het bijwonen om 21.30 uur van een Vuurwerk aan de Koningin Beatrixstraat, hoek Oranjestraat. Ook op 16 april 1945 werden in Velp ’s avonds vuurpijlen afgestoken.

Doedelzakspelers
Op zaterdagmorgen 17 april speelt het Jazzorkest van de Rosendaelsche Kapel in de Muziektent in het Villapark, voordat de 50 deelnemende antieke legervoertuigen van Keep Them Rolling arriveren.
Er zijn Velpenaren die zich de doedelzakmuziek herinneren, toen ze voorzichtig uit hun kelders kropen. Doedelzak-klanken ontroeren hen nog altijd. Daarom lopen de doedelzakspelers van The Seaforth Highlanders of Holland vooraan in de Bevrijdingsoptocht met antieke legervoertuigen van Keep Them Rolling.
De Optocht voert door de Hoofdstraat – waar op uitnodiging van Stichting Promotie Centrum Velp “The Starlight Sisters” optreden – en eindigt bij Hogeschool Larenstein aan de Larensteinselaan. Daar kunnen de voertuigen in alle rust bekeken kunnen worden. Tussen de legervoertuigen lopen en spelen nog drie muziekkorpsen: Drum- en Showfanfare Mr.H.M. van der Zandt, Het Malletkorps van Harmonie Unisono Vel en de March- en Showband (Jong) Rheden.

Het slot van de festiviteiten vormt het swingende optreden van de De BigBand van Politie Gelderland-Midden van 14.00 – 15.30 uur in de Aula van Hogeschool Larenstein. Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk. In het gebouw is de reizende tentoonstelling ‘Verzetskinderen’ te zien, een fototentoonstelling van de Bevrijding van Velp en het Arnhemse oorlogsmuseum toont in vitrines voorwerpen uit de oorlog.

Woensdag 21 april, om 15.00 en 20.00 uur vertoont de heer Jan Egberts (83) dia’s van de Bevrijding van Velp in de grote zaal van Parkstaete in de Parkstraat te Velp. De gratis toegangskaarten zijn vanaf 10 april verkrijgbaar bij Boekhandel Jansen & de Feijter.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.