Doesburg gaat in spoedappel over nestkasten

DOESBURG – De gemeente Doesburg heeft besloten om in spoedappel te gaan bij het Gerechtshof in Arnhem tegen de uitspraak van de rechtbank Utrecht. In deze uitspraak werd het verzoek van de gemeente om de Stichting tot Behoud van de Stadsweiden in Beinum West te veroordelen tot het verwijderen van haar nestkasten voor de steenuil afgewezen. Deze nestkasten belemmeren de ontwikkeling van de nieuw te bouwen woonwijk Beinum West.

In de dagvaarding geeft de gemeente een aantal redenen. Gemeente Doesburg vindt dat de rechter voorbij gaat de recente uitspraak van de Raad van State (januari 2010). Volgens de Raad van State veroorzaakt het verplaatsen van de nestkasten voor de steenuil geen onomkeerbare gevolgen.

Daarnaast heeft de rechtbank de belangen van de gemeente onvoldoende op waarde geschat. Gemeente Doesburg wil zo snel mogelijk voorzien in de grote vraag naar sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen in Doesburg. De door de gemeente in 2009 reeds geleden schade doordat nog niet met de beoogde werkzaamheden in Beinum West kon worden gestart, bedraagt circa 150.000,-. Deze schade loopt bij verdere vertraging op tot ruim 550.000,-.

Steenuil
Er bestaat bij de gemeente twijfel over de aanwezigheid van één of meerdere steenuilen in het gebied. Ook is niet duidelijk of de steenuilen gebruik maken van de nestkasten van de Stichting. De kans is groot dat dit jaar niet in de betreffende nestkasten gebroed wordt. Wanneer door een onafhankelijk deskundige wordt vastgesteld dat geen broedgeval aanwezig is, en dit redelijkerwijs ook niet meer te verwachten is, dan is het volgens het ministerie van LNV toegestaan om de nestkasten alsnog te verwijderen.

Het Gerechtshof wordt nu gevraagd om toe te staan dat een onafhankelijk deskundige vaststelt of er sprake is van een broedgeval. Afhankelijk van de feitelijke situatie wordt gevraagd om de nestkasten direct te verwijderen of na het broedseizoen.

Het Gerechtshof heeft deze week de dagvaarding in behandeling genomen. Een datum voor de zitting wordt later bekend.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.