Succesvolle Play-inn bij Nieuw Leven uit Angerlo

ANGERLO – Vanuit alle windstreken van Nederland en ook Duitsland kwamen afgelopen zaterdag ruim negentig muzikanten naar dorpshuis de Meent in Angerlo om deel te nemen aan de door Nieuw Leven georganiseerde Play-inn, onder leiding van Vlaamse componist Jan van der Roost.

Na ontvangst met een kop koffie konden de instrumenten uitgepakt worden en gingen de repetities van start. Voor de 90-jarige vereniging Nieuw Leven was het de eerste keer dat een dergelijke activiteit georganiseerd werd en de vereniging was aangenaam verrast door de enthousiaste deelname van een dergelijk groot aantal muzikanten. De instrumentgroepen waren daarnaast mooi verdeeld waardoor een behoorlijk gebalanceerd gelegenheidsorkest ontstond.

Na een eerste gezamenlijke repetitie werden de slagwerkers en de blazers van het hoge en lage register van elkaar gescheiden en repeteerden deze groepen in aparte ruimtes tot in de middag onder leiding van Ruud Lanters bij het koper, Albert van der Heijden bij het slagwerk en Jan van der Roost bij het hout. Er werd met groot enthousiasme stevig geoefend op de stukken Algona Overture, Nemu- Susato, Rikudim, Dublin Dances, en Montana. Halverwege de middag kwamen alle muzikanten weer bijeen.

Het voltallige orkest liet vervolgens vanaf vier uur aan het publiek horen wat het oplevert als je negentig muzikanten bij elkaar brengt en geconcentreerd laat samenwerken! Jan van der Roost wist op onderhoudende wijze zijn muziek te introduceren bij het toegestroomde publiek en liet niet na om het orkest uit te dagen om een weddenschap aan te gaan: waar ’s middags bij de repetitie een stilte hoorde te vallen in een maat, kon het gebeuren dat er toch onbedoeld een nootje de lucht in ging. Dat zou tijdens het concert een biertje voor de zaal kosten! Tijdens het concert zaten alle muzikanten op het puntje van hun stoel maar zelfs toen ook de bewuste maten door Jan van der Roost nog eens in de herhaling werden gedaan: zijn weddenschap ging eraan want het bleef stil waar het hoorde! – foto Harm Jan Otten
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.