Nieuw college van IPV en VVD in Brummen

BRUMMEN – Het roer gaat om in de gemeente Brummen. Lokale partij IPV wil met de VVD een coalitie gaan vormen. Daarmee komt een eind aan de periode dat PvdA en CDA samen regeerden over de plattelandsgemeente.

IPV kwam als grote winnaar uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen, de partij bezet nu zes zetels in de gemeenteraad. De VVD ging van drie naar vijf en kan daarmee worden beschouwd als tweede partij. Hoewel op het eerste oog een onverwachte combinatie, zijn beide partijen met elkaar in gesprek gegaan, onder leiding van informateur Evert van Herwijnen. Blijkbaar is er genoeg gemeenschappelijk gedachtegoed om samen een coalitie te kunnen vormen, want IPV en VVD hebben eind vorige week uitgesproken samen verder te willen. Volgens Van Herwijnen zijn de gesprekken ‘in goede sfeer en constructief’ verlopen.
De volgende fase, die van de formatie, vindt eveneens plaats onder leiding van Van Herwijnen. Hij zal de partijen begeleiden in het opstellen van een bestuursakkoord en vervolgens het vormen van een nieuw college. Burgemeester Niels Joosten krijgt dus drie nieuwe collega’s in het college van burgemeester en wethouders. Hoe lang deze fase gaat duren, is afhankelijk van het verloop van het verloop van de komende gesprekken.

Verliezers CDA en PvdA maakten tot voor kort de dienst uit in de gemeente Brummen. De PvdA was jarenlang de grootste partij en heeft momenteel twee demissionaire wethouders. Het aantal raadszetels is afgenomen van acht naar vijf. Het CDA is blijven steken op drie raadszetels, maar zal ook de huidige wethouderspost op moeten geven. Het IPV heeft nog verkennende gesprekken gevoerd met het CDA, maar de christelijke partij is dus afgewezen. De PvdA gaf al aan het begin van de onderhandelingen aan zich op de achtergrond te houden. De kiezer heeft duidelijk laten weten niet langer de voorkeur te geven aan de PvdA.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.