SP stuurt aan op zelfde coalitie in Doesburg

DOESBURG – Als het aan de SP ligt, de grootste partij in de gemeenteraad van Doesburg, gaat de bestaande coalitie van SP, Stadspartij en D66 door. Ze hebben dan met acht van de vijftien raadszetels de kleinst mogelijke meerderheid.

De SP verloor er immers zelf twee, terwijl de Stadspartij één zetel winst boekte. En hoewel D66 in Doesburg één zetel behield, behaalde de partijwel meer stemmen en won dus ook.

De SP is feitelijk de grote verliezer van de verkiezingen van 3 maart. In Doesburg leverde de partij – de landelijke trend volgend – twee van de zes zetels in. De partij van Willem Bouman bleef echter wel de grootste partij in Doesburg en dus is het normaal dat ze het voortouw nemen bij de coalitie-onderhandeling. Vorige week voerde de SP in dat kader verkennende gesprekken met alle in de raad vertegenwoordigde partijen. “De sfeer in alle gesprekken was constructief en de SP ervaart dit als waardevol”, laat de partij weten. “We zien daarin een basis voor goede raadsbrede samenwerking de komende vier jaar, ongeacht de resultaten van de college-onderhandeling die gevoerd moeten worden.”

De eerste gesprekken over een mogelijke coalitie hebben inmiddels plaatsgehad. Op haar website laat de SP weten nu in eerste instantie verder te praten met de Stadspartij en D66, de huidige – nu demissionaire – coalitiegenoten. Die drie partijen hebben de voorbije jaren in het college van B en W goed samengewerkt en hadden ieder één wethouder. Toch liggen de verhoudingen intussen wel anders. De Stadspartij zal haar winst immers willen verzilveren.
Het kan dus nog alle kanten op in Doesburg. Getalsmatig kan de huidige coalitie zonder meer verder, maar wellicht wordt een meerderheid van één raadszetel als een te smalle basis voor een sterke coalitie gezien en komt er een geheel nieuwe combinatie uit de hoge hoed.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.