Voorlopig nog geen camera´s op Callunaplein

DE STEEG / DIEREN – De gemeente Rheden neemt voorlopig nog geen besluit over de plaatsing van camera´s op het Callunaplein in Dieren. Burgemeester Petra van Wingerden wil eerst de mogelijkheid van straatcoaches onderzoeken.

Ondernemers en bewoners in het winkelgebied hebben sinds enkele jaren last van groepen hangjongeren. De afgelopen maanden vonden er in toenemende mate vernielingen en bedreigingen plaats. Enkele weken geleden liet Van Wingerden weten dat de gemeente in maart een besluit neemt over de invoering van cameratoezicht. De burgemeester wil nu echter eerst een afweging maken tussen cameratoezicht en de inzet van straatcoaches. ¨Straatcoaches zijn gespecialiseerd in problemen met hangjongeren¨, legt Van Wingerden uit. ¨Ze hebben bovendien als
voordeel dat ze op meerdere plekken in de gemeente inzetbaar zijn. Mocht de overlast zich verplaatsen, kunnen de coaches hier direct op inspelen.¨ Het Callunaplein is volgens de burgemeester bovendien een groot gebied om met camera´s te bewaken. Van Wingerden: ¨We gaan beide middelen zowel financieel als inhoudelijk met elkaar vergelijken.¨ De burgemeester wil vervolgens een goed onderbouwd voorstel aan de gemeenteraad presenteren.

Van Wingerden benadrukt dat maatregelen als extra politietoezicht in de tussentijd blijven gehandhaafd. Ron Joosten, chef van de politie-unit IJsselwaarden, gaf vorige week tijdens een informatieavond van de gemeenteraad aan dat de opsporing van de overlastgevers in volle gang is. ¨Er zijn meerdere groepen actief, waarvan we er inmiddels één hebben uitgedund. Er is wel een nieuwe groep bijgekomen, maar deze is bij ons bekend¨, liet hij weten. Ook de vier wijktoezichthouders van de gemeente voeren momenteel extra controles uit op het Callunaplein. Vanuit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap zijn de afgelopen weken initiatieven ontstaan om met de jongeren in contact te treden. Van Wingerden geeft aan dat er de afgelopen maanden een aantal gesprekken heeft plaatsgevonden met ouders van jongeren. ¨De jongeren en hun ouders zijn uiteindelijk de spil in de hele kwestie.¨ Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek naar de inzet van straatcoaches zal zijn afgerond.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.