Provincie geeft uitleg over plannen Natura 2000 Veluwe

REGIO – De Veluwe is rijk aan natuur: mooie bossen, uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en bijzondere planten en dieren. Om de natuur te beschermen, vormt de Veluwe onderdeel van een Europees netwerk van te beschermen natuurgebieden: de Natura 2000-gebieden. Wat betekent dit voor het gebied? Zijn er nog economische activiteiten mogelijk in Natura gebieden? Om hierover van gedachten te wisselen, organiseert de provincie Gelderland een serie informatieavonden over Natura 2000 en de Veluwe.

Gedeputeerde Harry Keereweer: ‘Natura 2000 is maatwerk. De provincie Gelderland zet zich in voor een goed evenwicht tussen natuurbescherming en economische activiteiten. Samen met betrokkenen werkt de provincie aan beheerplannen waarin wordt vastgelegd wat de natuurwaarden in een gebied zijn, wat het huidige gebruik is en welke maatregelen nodig zijn om de natuurdoelen te halen.’

Beheerplan
De provincie Gelderland werkt momenteel, in samenwerking met de vele belangenvertegenwoordigers van de Taskforce Natura 2000 Veluwe, aan een beheerplan voor het Natura 2000-gebied de Veluwe. In dit plan worden maatregelen vastgelegd die nodig zijn om de leefgebieden voor bijzondere planten en dieren te beschermen. De Taskforce en de provincie Gelderland spreken in het plan met elkaar af hoe zij natuur en economische activiteiten in de gebieden in evenwicht houden of brengen.

Hoewel het beheerplan nog niet klaar is, willen de provincie en de Taskforce bewoners van de Veluwe inlichten over de stand van zaken tijdens een aantal informatieavonden. Hier is gelegenheid om vragen te stellen en uw mening te geven over Natura 2000. Het gaat op deze avonden om de grote lijnen, want het beheerplan is nog niet af. Dat betekent dat er nog geen directe gevolgen voor individuele situaties worden besproken. Dat kan pas tijdens een tweede informatieronde later dit jaar.

Data en locaties
In maart en april zijn er diverse bijeenkomsten. U bent bij iedere informatieavond van harte welkom, maar per avond ligt het accent op een specifieke doelgroep. We raden u daarom aan naar de avond te komen die het beste bij uw situatie past. Vanaf 19:30 kunt u binnenlopen voor een kop koffie en om 20:00 uur begint de presentatie. De bijeenkomsten eindigen om 22.00 uur.

Voor particuliere grondeigenaren, bewoners en natuur- en milieuorganisaties:
Dinsdag 23 maart: Dorpshuis Heerde, Van Meurslaan 3, 8181 JD Heerde
Voor de recreatiesector en overige ondernemers:
Donderdag 25 maart: Golden Tulip Hotel, President Kennedylaan 102, 6883 AX Velp
Donderdag 15 april: ‘t Sprengenhus, Harderwijkerweg 25a, 6957 AB Laag-Soeren
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.