Rheden schenkt meer aandacht aan jeugd

DE STEEG – De gemeente Rheden zet de komende jaren in op de veiligheid, gezondheid en ontwikkeling van de jeugd. Een nieuw jeugdbeleid moet ervoor zorgen dat organisaties beter met elkaar gaan samenwerken.

¨We willen alle voorzieningen voor de jeugd in onderlinge samenhang brengen¨, licht wethouder Joop Kock de Jeugdagenda 2010-2013 toe. Volgens Kock was het jeugdbeleid voorheen een versnipperd geheel. ¨Minister Rouvoet heeft de impuls gegeven om voorzieningen bij elkaar te brengen en hier zijn we mee aan de slag gegaan.¨ Kock spreekt van ´een forse klus´. De afgelopen maanden zat Rheden met alle scholen en jeugdinstellingen in de gemeente om de tafel om te inventariseren hoe het jeugdbeleid kan worden verbeterd. Via een enquête werd ook de jeugd zelf aan het woord gelaten. Rheden schreef 1100 jongeren aan in de leeftijd van 13 tot en met 23 jaar. Ruim 200 jongeren vulden via internet de vragenlijst in. De jongeren mochten onder meer hun mening geven over veiligheid, activiteiten voor jongeren en alcohol- en drugsgebruik. Ook konden de jongeren aangeven welke voorzieningen zij missen in de gemeente. De reacties varieerden van een hangplek of voetbalveldje tot een bioscoop en groot winkelcentrum. Kock: ¨Uit de reacties kunnen we opmaken dat kinderen en jongeren betrokken zijn bij hun eigen omgeving.¨

De Jeugdagenda is opgedeeld in drie thema´s: een ontwikkelde jeugd, een gezonde jeugd en een veilige jeugd. Binnen ieder thema zijn een aantal speerpunten geformuleerd. Rheden wil onder meer kindermishandeling aanpakken, sport en bewegen stimuleren en overlast en crimineel gedrag door jongeren aanpakken. Om dit voor elkaar te krijgen, treden de deelnemende organisaties geregeld met elkaar in overleg. Deelnemers zijn onder meer welzijnsorganisatie Carion, Bureau Jeugdzorg en de scholen in de gemeente. Het recent geopende Centrum Jeugd en Gezin speelt een cruciale rol binnen het samenwerkingsverband. De gemeente Rheden treedt op als regisseur. In 2011 zullen de eerste speerpunten binnen het nieuwe beleid worden uitgevoerd, waaronder het tegengaan van voortijdig schoolverlaten en het verbeteren van hulp aan jongeren met psychische problemen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.