Activiteitencentrum in ‘t Sprengenhus

LAAG-SOEREN – Samen in één gebouw, onder één dak; bewoners van De Schreuderhuizen integreren met alle bewoners van het dorp Laag-Soeren. ’T Sprengenhus, een heus kulturhus, is geboren en bindt de mensen samen die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten.

Het kulturhus neemt de functie over van de verdwenen voorzieningen in het dorp, vooral van het verdwenen dorpshuis. De Schreuderhuizen en openbare basisschool ‘t Schaddeveld nemen in het dorp een centrale plaats in en beide zijn dragers van ’t Sprengenhus. Beiden waren op zoek naar iets nieuws, een nieuwe plek. De Schreuderhuizen naar een nieuw activiteitencentrum en e school naar een nieuw schoolgebouw. Jan Reuvekamp, teamleider Activiteitencentrum ’t Sprengenhus: “In het dorp leefde het idee van een kulturhus al. Wij (De Schreuderhuizen) vinden het heel goed dat onze bewoners integreren met de rest van het dorp”. Sinsdsien is alles gaan lopen en daarom staat er nu een kulturhus.
Diverse verenigingen en clubs hadden al een plekje binnen het kulturhus gevonden: voetbalclub SCS, basisschool ‘t Schaddeveld, de Dierens Huisartsengroep, ‘t Winkeltje, Kinderdagverblijf ’t Tijgertje en muziekvereniging Sempre Cresendo. Daarnaast worden er computerlessen gegeven, yoga, een seniorensoos, schilderlessen en nog veel meer. Mimi Janssen, beheerder horeca binnen ‘t Sprengenhus: “Alles mag en kan hier. Ik heb nog niet gehoord dat hier iets niet kan”.
‘T Sprengenhus is alleen niet bedoeld voor commerciële uiteinden.
Echt bijzonder in het kulturhusconcept in Laag-Soeren is de plaats die wordt ingeruimd voor de mensen met een verstandelijke handicap. Zij kunnen sinds 1 december 2009 terecht in het activiteitencentrum van De Schreuderhuizen. De Schreuderhuizen huurt ruimten in het kulturhus waar bewoners terechtkunnen voor uiteenlopende activiteiten.
Het activiteitencentrum heeft een aparte ingang, dat is herkenbaar voor de bewoners en wel zo makkelijk want de ingang grenst aan de woonhuizen van de mensen met een verstandelijke handicap. De activiteitenruimte is stukken groter dan het voormalige onderkomen en doordat het in het kulturhus zit, kunnen activiteiten gecombineerd worden en kunnen ruimten gebruikt worden door de school of andere verenigingen. Jan Reuvekamp: “De Schreuderhuizen huurt de ruimte, dus als bijvoorbeeld de school gebruik wil maken van de ruimte gaat dat altijd in overleg met mij”.
De bewoners van De Schreuderhuizen gebruiken het activiteitencentrum van maandag tot en met vrijdag en zijn van 08.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 15.30 uur druk met van alles en nog wat.
Het activiteitencentrum heeft een sfeerruimte; voor sfeer en ontspanning voor de bewoners. Zij kunnen er gezellig kletsen, een tekening maken of gewoon naar buiten kijken. De muur hangt al vol met tekeningen en knutselwerkjes, met het thema Pasen. José Faassen, coördinator De Schreuderhuizen: “Voor de bewoners is sfeer erg belangrijk, het is vertrouwd en ze kennen ons. Bijzonder in Laag-Soeren is dat de mensen altijd terugkomen”. In het weekend gebruikt muziekvereniging Sempre Crescendo de sfeerruimte als repetitieruimte.
Naast de sfeerruimte bevindt zich de timmerplaats. Bewoners van De Schreuderhuizen die hun handen nog goed kunnen gebruiken, kunnen hier hun creativiteit kwijt. Reuvekamp: “Ze hebben sleutelhangers gemaakt. Deze worden ook aangeboden tijdens de officiële opening op vrijdag 28 mei. Ik heb de figuurtjes gezaagd en de bewoners hebben de hangers kleur gegeven”. De basisschool gebruikt de timmerruimte ook voor het vak handenarbeid.
In het textiellokaal, net het hoekje om, zijn de bewoners ook druk bezig met knutselwerkjes. Faassen: “Het begrip textiel is een ruim begrip. Er wordt niet altijd met textiel gewerkt. Het ligt eraan welke groep er komt en welk thema er aan de beurt is”. Ook hier wordt al druk gewerkt aan Paaswerkjes zoals een Paashaas op een borduurseltje naaien of tulpen vouwen en een andere bewoonster doet de afwas even tussendoor. Faassen: “Zo is er voor iedereen wat. De activiteiten worden ook aangepast aan wat de bewoners kunnen en willen”.
Tegenover de textielruimte is een kleine computerkamertje voor het personeel. Reuvekamp: “Daar kan het personeel verslagen maken van de bewoners”. Ernaast is de algemene keuken waar de bewoners koekjes kunnen bakken, soep kunnen eten of hun brood kunnen klaarmaken en opeten. Faassen: “Sommige bewoners vinden het leuk om af te wassen. Dat is voor hen ook een activiteit. Dan kan dat natuurlijk, ook al hebben we een vaatwasser. Andere bewoners vinden het weer leuk om eten of drinken rond te brengen”.
Het handenarbeidlokaal is er voor de wat intensievere groep. Reuvekamp: “Hier krijgt één persoon één op één begeleiding, maar er zitten nu ook bewoners van een andere groep bij”. Het activiteitencentrum beschikt ook over een ruimte waar een bed komt te staan. Faassen: “Sommige bewoners hebben af en toe behoefte aan een middagdutje, dat kan hier nu ook”. Naast de ‘slaapkamer’ bevindt zich de licht- en bewegingsruimte. Reuvekamp: “Hier komen de mensen tot rust. De ruimte biedt ontspanning. De kamer is een beetje donker, met led-verlichting. Er staat een lavalamp, er kan muziek of een dvd-tje gedraaid worden”. Faassen voegt toe: “Deze ruimte kan een bepaalde sfeer in het lijf creëren wat de bewoners als zeer prettig ervaren”. Voor de mensen die behoefte hebben aan intensieve begeleiding is er een aparte ruimte ingericht waar zij niet wordt afgeleid door prikkels van buitenaf.
’T Sprengenhus heeft naast al deze ruimten ook een eigen levensmiddelenwinkel. Faassen: “Binnenkort wordt deze gerund door bewoners van De Schreuderhuizen. Hier kunnen zij zelf ook de boodschappen doen. Voor de inwoners van Laag-Soeren is het een winkel voor de vergeten boodschap. Alle broodjes zijn vers”.
28 mei wordt het activiteitencentrum officieel geopend. Faassen coördineert de opening. “Er is champagne, er worden toespraken gegeven en de genodigden krijgen een uitgebreide rondleiding. Daarna is er tijd voor de officiële receptie waar alle belangstellenden welkom zijn.” De dag erna, zaterdag 29 mei, wordt het gehele Sprengenhus geopend. “We doen dit apart omdat De Schreuderhuizen een eigen doelgroep heeft en omdat de ouders van de bewoners voorop staan. Het wordt ander te druk”, legt Reuvekamp uit.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.