Apeldoorn denkt aan college met vijf partijen

APELDOORN – Formateur Hans Wegman (CDA) gaat met delegaties van het CDA, VVD, PvdA, D66 en CU verder praten over de realisatie van een bestuursakkoord voor de periode 2010-2014 en over de vorming van een nieuw college van B en W in Apeldoorn.

Wegman heeft de afgelopen week met alle elf partijen in de nieuwe raad van Apeldoorn om tafel gezeten. Dit weekeinde heeft hij de balans opgemaakt. Wegman beschouwt vorming van een CDA, VVD, PvdA, D66 en CU op programmatische gronden als het meest kansrijk. “Ik heb er vertrouwen in dat wij elkaar op inhoud kunnen vinden. Voor mij, maar eigenlijk voor iedereen met wie ik heb gesproken, is het van verder belang dat er een breed samengesteld college komt. Wij staan voor moeilijke tijden, dat vraagt om stabiliteit en continuïteit”. Ander belangrijk aspect is de verkiezingsuitslag, zo stelt de formateur. “Ik vind dat de kiezer recht moet worden gedaan. D66 is als dé winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen gekomen”.

Een andere uitkomst van de informatieronde is dat het nieuwe college uit vijf wethouders zou moeten bestaan, één van iedere partij. Het zittende college telt buiten de burgemeester zes wethouders. Wegman: “Dat wordt zwaar, maar met de reductie van het aantal wethouders wordt een helder signaal afgegeven richting Apeldoornse samenleving. Met minder zullen wij meer moeten doen.” Het eerste formatiegesprek staat voor aanstaande woensdag gepland. Hans Wegman wil geen voorspelling doen over de lengte van het vervolgproces. “Wij gaan flink met elkaar aan de praat. Wij staan voor een complexe opgave.”

Over de personele invulling en de portefeuilleverdeling kan Wegman in deze fase nog geen mededelingen doen. “Ook daar gaan wij het over hebben maar de inhoud gaat voor de poppetjes”, aldus Hans Wegman die de raad deze week per brief op de hoogte heeft gebracht van de ontwikkelingen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.