Schoonmaak Loenense bermen levert veel troep op

LOENEN – De lenteschoonmaak aan de Hoofdweg in Loenen is dit jaar weer vroeg begonnen. Na het succes van vorig jaar, zetten ook dit jaar enkele buurtgenoten van de Hoofdweg hun actie ‘Plastic aan de wandel’ op touw. Ondanks het gure lenteweer gingen negen volwassenen en drie kinderen op pad in de omgeving van de Hoofdweg om zwerfafval te ruimen uit bermen en sloten. Sommige ‘oude bekenden’ maar ook enkele nieuwe gezichten uit de buurt deden mee.
Het Wijk Serviceteam van de gemeente zorgde voor de prikstokken, veiligheidshesjes en vuilniszakken en haalde het afval ook weer direct na het weekend op. In totaal 18 grote vuilniszakken. De bewoners aan de Boterweg, Hoofdweg-Noord, Veldhuizen en Kanaal-Zuid (van Bosgraaf tot Voorsterweg) kunnen weer extra van hun omgeving genieten.
Bijzondere vangsten ditmaal waren een strandstoel, een bestekbak en een grasmaaisel-opvangbak die allemaal in het water of in de berm waren beland. Deze zaken zijn vrij gemakkelijk op te ruimen. Zorgelijker zijn de vele chipszakken, drankflesjes en bierblikjes die (door scholieren?) achteloos worden weggegooid langs het fietspad van Kanaal-Zuid en het water in waaien. Met name de hoeveelheid zwerfafval op dat fietspad is schrikbarend hoog. De deelnemers vragen zich hardop af wie het toch in zijn hoofd haalt om afval op de grond te gooien. Maar niet alleen de jongeren valt wat te verwijten. De hoeveelheid sigarettenpeuken in de bermen bij het stoplicht liegen er niet om. Jammer toch dat auto’s van tegenwoordig geen asbak meer hebben…
De actie is vroeg in de lente gehouden. “Het riet loopt dan nog niet uit en wordt dus niet vertrapt en de watervogels zijn nog niet aan het nestelen. Zo voorkom je verstoring maar ook dat ze plastic als nestmateriaal gaan gebruiken of erger nog, als voer aan hun jongen geven”, aldus één van de deelnemers.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.