Oosterhuuzens Dialectkoor presenteert eerste CD

OOSTERHUIZEN – Het Oosterhuuzens Dialectkoor bestaat vijf jaar. Een goede reden voor het koor om ter gelegenheid van dit lustrum een eerste CD uit te brengen. De CD Mien Veluweland wordt gepresenteerd op de lustrumuitvoering op vrijdag 16 april gehouden in De Nieuwe Zweep in Klarenbeek. Het publiek kan dan genieten van een serie liedjes van deze CD maar ook een aantal nieuwe liedjes die kort geleden zijn ingestudeerd onder leiding van Klaas Berends.

 

Het Oosterhuuzens Dialectkoor is opgericht op 8 maart 2005. De vereniging telt al ruim 70 leden en wordt veel gevraagd in de regio voor optredens. Het koor wijkt af bij de vele shanty- en smartlappenkoren die de laatste jaren in veel dorpen en steden zijn opgericht. Het Oosterhuuzens Dialectkoor zingt uitsluitend in het dialect. Alle liedjes hebben de tekst van de streektaal die gebruikt wordt in de Oost-Veluwe tussen Apeldoorn en Dieren. In Nederland zijn maar een paar koren die uitsluitend in het dialect zingen. Het koor werd opgericht door Klaas Berends en Martien Kobussen, die het behoud van de streektaal aan het hart gaat en door het koor de streektaal wil promoten. Bij de oprichting waren er al 16 leden uit Oosterhuizen en verre omgeving.

 

Het Oosterhuuzens Dialectkoor is een vereniging waarbij vooral de gezelligheid de boventoon voert, maar waar wel getracht wordt de liedjes zo goed mogelijk te brengen. Het koor heeft inmiddels een repertoire van tachtig liedjes, waarvan de tekst meestal door eigen leden is gemaakt of bewerkt. Liedjes van Jannes en de Grolse Hofzangers zijn favoriet bij het koor. Voor begeleiding zorgen vier mannen, drie accordonisten en een slagwerker.

 

Onlangs zijn de liedjes opgenomen in het Dorpshuis in Oosterhuizen door Mira Sound uit Amersfoort. Volgens dirigent Berends is het een leuke CD geworden waarnaar het prettig luuisteren is. Veel variatie. Vrolijke liedjes maar ook een paar met een ernstige ondertoon, zoals De Roos en De Boer. Tijdens de uitvoering wordt de eerste exemplaren van deze CD uitgereikt. Ook worden deze te koop aangeboden.

Het koor zingt voor de pauze liedjes van de CD en na de pauze nieuwe liedjes. Gerrit Scherpenzeel is zanger bij het koor maar ook een prima conferencier. Hij brengt nu ook weer een leuke voordracht. Als afsluiting van de lustrumuitvoering is er samenzang met bekende liedjes als De Smokkelaar, De Wieje Wereld en Niet kniezen, niet zeuren.

Kaarten (5 euro) voor deze uitvoering zijn vanaf dinsdag 16 maart verkrijbaar bij Primera De Damper, Dorpsstraat Beekbergen, Drogisterij Bosman Eerbeekseweg Loenen, Hengelsport Pelgrim Klarenbeekseweg Klarenbeek en Bakkerij Gerrits Tullekensmolenweg Lieren. Informatie ook via internet www.dialectkoor.nl en telefoon 055-5062008 – foto Rene Post
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.