Formateur Hans Wegman start formatie Apeldoorn

Apeldoorn heeft gekozen. De nieuwe gemeenteraad is bekend. Hans Wegman is, als lijsttrekker van de grootste partij (CDA), aangewezen als formateur. Op hem rust de verantwoordelijkheid om een nieuw college te vormen en een bestuursakkoord 2010-2014 op te stellen. En dat is geen gemakkelijke opdracht, zo erkent Wegman. ”De effecten van de economische crisis leggen een zware hypotheek op de gemeentelijke financiën”.

Na de verkiezingen van 3 maart werd het CDA de grootste partij met zes zetels. Ook VVD haalde zes zetels maar kreeg net iets minder stemmen. Nieuw in de raad zijn de SP en de Partij voor de Dieren met respectievelijk twee en een zetel. De verdere zetelverdeling ziet er als volgt uit: PvdA vijf zetels, Leefbaar Apeldoorn vier zetels, D66 vier zetels, Gemeentebelangen drie zetels, ChristenUnie drie zetels, GroenLinks drie zetels en SGP twee.

Op uitnodiging van Wegman kwamen de lijsttrekkers/fractievoorzitters van de elf in de raad gekozen partijen op 4 maart, ’the day after’, bijeen voor een zogeheten duidingsdebat. Raadsbreed werd onderkend dat de komende bestuursperiode een lastige gaat worden gelet op de noodzaak tot bezuinigingen.

Formateur Wegman gaf aan het eind van het duidingsdebat aan bij voorbaat geen partij uit te sluiten als het gaat om de vorming van een nieuw college. “Ik wil in de eerste ronde met alle partijen om de tafel. De komende weken wil ik exact vernemen welke doelen de partijen nastreven. De eerste ronde zie ik vooral als een inventariserende ronde”.

Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd. Wegman hoopt na afloop van de inventarisatie vast te kunnen stellen welke partijen elkaar programmatisch kunnen vinden. Aansluitend vinden onderhandelingen met mogelijke coalitiepartners plaats en kan wat hem betreft pas worden gesproken over de poppetjes ofwel de wethouderskandidaten.

De formateur wil voor dit proces van onderhandelen en samenwerken goed de tijd nemen. “Dit is geen haastklus. We gaan een lastige bestuursperiode tegemoet en daarom wil ik breed en nauwgezet ingaan op allerlei onderwerpen en aspecten die van belang zijn voor het vormen van een collegiaal bestuur. Zorgvuldigheid en goede communicatie staan daarbij voorop”, aldus de formateur na een kleine week van onderhandelen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.