Prestaties van ambulancezorg in Doesburg sterk verbeterd

DOESBURG – De gemeente Doesburg is tevreden over de verbeteringen in de prestatie van de ambulancezorg. Het afgelopen jaar is er een duidelijke verbetering in de snelheid waarmee een ambulance beschikbaar is. Oorzaak hiervan is dat Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) heeft besloten de paraatheid in de nacht te verhogen van 5 naar 7 ambulances. Nu is iedere standplaats in de regio is bezet.

Schommelde het overschrijdingspercentage in Doesburg de voorgaande kwartalen nog rond de 25%, in het laatste kwartaal daalde dit naar 8,9%. Gemeente Doesburg heeft hier meerdere malen aandacht voor gevraagd. De verbeteringen die zijn aangebracht zorgen voor betere zorg. Dit komt met name door de betere bezetting van de standplaats in Dieren en de strategische positionering van een ambulance op het Velperbroekcircuit. Deze twee locaties wil HGM dan ook voor de toekomst verder verstevigen. In 2009 werden in de gemeente Doesburg 244 ritten uitgevoerd voor acute zorg. Hiervan is 76% binnen de norm tijd uitgevoerd.

De verbetering van het percentage overschrijdingen regiobreed is het rechtstreekse gevolg van de verhoging van de paraatheid, vooral in de avond- en nachturen. En de aanscherping van de procedures voor de toepassing van dynamisch ambulancemanagement (DAM).
Dit systeem doet zijn werk als de 7 standplaatsen niet allemaal bezet zijn met een ambulance-eenheid, bijvoorbeeld door een vraag voor acute zorg. De overige beschikbare ambulances worden dan zo opgesteld, dat de kans het grootst is dat de locatie waar hulp is aangevraagd binnen de afgesproken aanrijtijd wordt bereikt. Dit heeft onder andere geleid tot de verbetering van de performance voor de gemeente Doesburg.

Regiobreed daalde het percentage overschrijdingen van 9,9% in het eerste kwartaal naar 5,9% in het laatste kwartaal. Dit bij een toename van het aantal ritten met 5,5%. Het gemiddelde aantal ritten dat op tijd werd uitgevoerd steeg over geheel 2009 naar 91,5%; een verbetering van 3% ten opzichte van 2008 (88,53%). De uiteindelijke gerealiseerde regiobrede verbetering vanaf het 4e kwartaal bedraagt 5,5% ten opzichte van het gemiddelde in 2008.
De verbetering die vanaf het vierde kwartaal van 2009 werd gerealiseerd kan naar verwachting in 2010 minimaal worden gecontinueerd, aldus HGM. Gemeente Doesburg zal dit op de voet volgen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.