The Hall Effect strijdt voor leefbaar en vitaal Hall

HALL – In Hall is een werkgroep opgericht voor een leefbaar en vitaal Hall. Onder de naam The Hall Effect komen vertegenwoordigers van de Dorpsraad, Stichting Archipel namens de school en de Stichting Kinderopvang Brummen en Eerbeek namens peuterspeelzaal de Immenwijk bij elkaar.

Hall dreigt te vergrijzen, een eenvoudig gevolg van de opbouw van de bevolking. Volgens wettelijke normen heeft dit op korte termijn gevolgen voor de peuteropvang en op langere termijn eveneens voor de basisschool. The Hall Effect is overtuigd van het grote belang van deze voorzieningen voor de dorpskern. De groep heeft een opsomming gemaakt van maatregelen die volgens de deelnemers nodig zijn om Hall leefbaar en vitaal te houden.
Op de korte termijn moeten college en gemeenteraad uitspraak over het instandhouden van een peuterspeelzaal in Hall, ook al voldoet deze niet aan de eisen wat betreft de aantallen peuters die hier komen. Ook is een uitspraak nodig over een investering in de basisschool, zodat deze weer voldoet aan de eisen voor modern onderwijs. Hiervoor wordt door de Vossestaart al actie gevoerd en flink gelobbyt bij de gemeente. Ook wil men van het college een besluit over inpassen van het Kleine Kernen-beleid.
Op de middellange termijn ziet The Hall Effect een oplossing in woningbouw in het dorp. De bevolking vergrijst. Momenteel is de basisgeneratie tussen de veertig en zestig jaar. Deze mensen hebben kinderen die nog op de basisschool zitten of hier net vanaf zijn. Deze mensen blijven hier wonen, de jeugd trekt weg omdat er voor hen geen betaalbare woonruimte is. De natuurlijk doorstroom moet op gang worden gebracht en daarom moet de gemeenteraad zich volgens de groep hard maken voor woningbouw in het dorp.

Het is voor The Hall Effect van belang dat de peuterspeelzaal openblijft, ook als deze wettelijk gezien door te weinig peuters wordt bezocht. De negatieve effecten van sluiting werken op elkaar door en zorgen daardoor voor meer problemen in het dorp. Ten eerste heeft sluiting van de peuterspeelzaal het gevolg dat kinderen geen aansluiting hebben op het basisonderwijs en misschien zelfs thuis worden gehouden. Er bestaat het risico van informele opvang, waarbij de didactische en pedagogische opbouw wegvalt. Achterstanden bij kinderen worden niet meer gesignaleerd. Daarbij komt voor het dorp nog bij dat de Wheme flinke inkomsten mist. Kinderen die naar andere peuterspeelzalen gaan, gaan wellicht daarna ook naar een andere basisschool dan de Vossestaart. Mocht het ooit betekenen dat de school moet sluiten, dan is dat volgens The Hall Effect de doodsteek voor de leefbaarheid in Hall. Daarbij ondervinden ook veel verenigingen hierdoor problemen, want veel activiteiten starten vanuit peuterspeelzalen en de basisschool, zoals DES, Floralia en SHE.

Maandag 8 maart houdt The Hall Effect een informatieavond in de Immenwijk. Belangstellenden zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom. Wethouder Ria Aartsen heeft al aangegeven hierbij aanwezig te zijn.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.