Restauratie RK Kerk Klarenbeek afgerond

KLARENBEEK – Na een periode van ruim tien jaar van diverse kleine en grotere restauratieprojecten is nu het laatste gereed. De restauratie van de kerktoren is onlangs afgerond, iets waar het bestuur van de Lokatieraad RK Kerk O.L. Vrouw Tenhemelopneming in Klarenbeek trots op is en niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. In de kerk werd daarom donderdag een officiële afsluiting gehouden van de restauratie.

In de kerk werd een welkomstwoord gesproken door locatievoorzitter F. Ganzevles, die vooral de gemeente en provincie lof toezwaaide voor hun royale medewerking aan dit omvangrijke restauratieproject. Zonder de vele vrijwilligers was het volgens Ganzevles zeker niet gelukt alles rond te krijgen. Helaas kreeg het bestuur een week geleden een fikse domper door de inbraak in de pastorie. Er zijn goederen gestolen en er is veel vernield. Veel mensen moeten hier weer opnieuw aan de slag.
Burgemeester Drs. J. Penninx vertelde in het kort over de geschiedenis van de kerk, die 150 jaar bestaat. Pennix vond het een goede zaak dat cultureel erfgoed wordt bewaard. De gemeente had ‘een potje’, waarvan de kerken in Busloo, Klarenbeek en Twello hebben geprofiteerd. Ook de Klarenbeekse kerk en toren kunnen er nu weer een flinke tijd tegen. Hij hoopte dat de klokken tot in lengte van jaren hun gebeier mogen laten horen over de Klarenbeekse dreven.

Gedeputeerde voor klimaat en cultuurhistorie van de Provincie Gelderland, mevrouw drs. A.E.H van der Kolk, gaf graag gehoor aan de uitnodiging van het kerkbestuur om deze middag aanwezig te zijn en het resultaat te bekijken. Voorwaarde van de provincie om dit project te subsidiëren, was het creëren van een leerlingenbouwplaats. Dijkhof Bouw, die de restauratie uitvoerde, leverde een paar leermeesters, die de jonge bouwvakkers de fijne kneepjes van de restauratiewerkzaamheden bijbrachten. Van der Kolk feliciteerde het bestuur met de afronding van dit omvangrijke project, waar ook de parochie en dorpsgemeenschap een fors steentje aan hebben bijgedragen. Willem Penninkhof van Dijkhof en Fundeon prezen de twee leerlingen voor hun grote inzet met een presentje.

Voorzitter Ganzevles vroeg daarna het gezelschap om naar buiten te gaan voor de officiële handeling. Burgemeester Penninx en Gedeputeerde Van der Kolk kregen het verzoek om een plaquette bij de toegangsdeur aan de muur te bevestigen. Leerling-metselaar Fatmier Rexa mocht het tweetal hierbij assisteren.
Daarna werd het gezelschap gevraagd naar Galerie Bij Krepel te wandelen voor een informeel samenzijn met een drankje en een hapje.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.