VVD grote winnaar Rheden

DE STEEG – De VVD is de grote winnaar van de verkiezingen in de gemeente Rheden. De partij won twee zetels en wordt de grootste partij in de Rhedense gemeenteraad.

De VVD had vier zetels en krijgt er nu zes. ¨Een fantastisch resultaat¨, sprak huidig fractievoorzitter en lijsttrekker Ronald Haverkamp. ¨Hier hadden we alleen maar van kunnen dromen.¨ Ook D66 deed goede zaken. De partij zat sinds de verkiezingen in 2006 niet meer in de raad, maar komt nu met drie zetels binnen. ¨Eigenlijk zijn wij de grootste winnaar¨, zei lijsttrekker Krista den Hertog-Heins. ¨Hoewel we dit succes deels aan Alexander Pechtold hebben te danken, hebben we hier ook zelf keihard voor gewerkt.¨ Ook GroenLinks behaalde winst en stijgt van twee naar drie zetels. ¨We zijn hier in Rheden nog nooit zo groot geweest¨, zei lijsttrekker Harriët Tiemens verheugd.

Gemeentebelangen leed met een halvering van de huidige zes zetels een zware nederlaag. Geruzie binnen de partij in de week voorafgaand aan de verkiezingen is volgens lijsttrekker Gerrit Jochemsen de oorzaak van de achteruitgang. Ook de PvdA leed verlies en gaat terug van zeven naar vijf zetels. De SP moet het voortaan met één zetel minder doen. Het CDA houdt zijn vier zetels en ook de ChristenUnie blijft met één zetel in de gemeenteraad. De Groep Hop, die voor het eerst meedeed aan de Rhedense gemeenteraadsverkiezingen, kreeg te weinig stemmen voor een plek in de raad.

Vanaf deze week zullen de coalitieonderhandelingen beginnen. De VVD zal als grootste partij het initiatief nemen voor de vorming van het nieuwe college. ¨We zullen zo snel mogelijk in gesprek gaan met andere partijen¨, liet Haverkamp weten. De verkiezingsuitslag is nog officieus, omdat de restzetels nog niet zijn berekend. Vrijdag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt. Van alle stemgerechtigden in de gemeente Rheden ging 54 procent naar de stembus, 8 procent minder dan in 2006.

De voorlopige zetelverdeling (tussen haakjes de uitslag van 2006)

VVD: 6 (4)
PvdA: 5 (7)
CDA: 4 (4)
Gemeentebelangen: 3 (6)
GroenLinks: 3 (2)
D66: 3 (0)
SP: 2 (3)
ChristenUnie: 1 (1)
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.