IPV grootste partij van Brummen

BRUMMEN – Lokale Partij IPV is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Brummen. De partij van lijsttrekker Jan Willem de Jonge gaat van vijf naar zes zetels en is daarmee in één klap de grootste van de gemeente.

De opkomst is Brummen was matig. Slechts 53,76 procent van de bevolking is naar de stembus gegaan. Dat zijn in totaal 8886 inwoners. Van hen stemde 30,43 procent op het IPV, dat zijn 2704 mensen. Tweede partij in Brummen werd de VVD, aangevoerd door Bart Elbers. Deze partij kreeg, misschien wel dankzij de duidelijke Ja/Nee-campagne, 2525 stemmen. Dat is 28,42 procent, goed voor vijf zetels, twee meer dan de VVD momenteel heeft.
De PvdA, partij van huidige wethouders Eef van Ooijen en Geert van Klinken, tevens lijsttrekker, verloor drie zetels. Momenteel is PvdA de grootste met acht zetels. Woensdag kreeg de partij 2343 stemmen, dat is 26,37 procent. Tot slot bleef het CDA, de partij van lijsttrekker Koos Paauw, hangen op drie zetels. Slechts 1314 inwoners, 14,79 procent van de kiezers, stemde voor de christelijke partij.

Opvallend was het aantal voorkeursstemmen dat is uitgebracht op mensen die relatief laag op de kieslijst staan. Dirk-Siert Schoonman van de VVD stond dertiende op de lijst, maar krijgt de derde zetel van de partij. De nummer negen van de PvdA, Ihsan Tunc, wordt de vierde in de raad en Jeanet Holtstlag, zevende op de lijst, krijgt de vijfde PvdA-zetel. Aan de andere kant valt op deze manier ook een aantal mensen buiten de boot. Fractievoorzitter Muus Groot van de PvdA, nummer twee op de lijst, haalde niet het aantal benodigde voorkeursstemmen voor een zetel, net als IPV-fractievoorzitter Frans Bruning, die als derde genoteerd staat voor zijn partij. Voor deze laatste wellicht geen probleem, Bruning heeft al aangegeven graag de functie van wethouder te bekleden.

Tijdens een spannende verkiezingsavond in het gemeentehuis in Brummen, werd de uitslag bekend gemaakt. Grote vreugde heerste bij de IPV-fractie en ook de VVD kan tevreden zijn. Hoewel de partij had gehoopt de grootste te worden, is er in ieder geval winst geboekt. Het is nu aan het IPV om de college-onderhandelingen te leiden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.