Maandag herdenking drama Woeste Hoeve

BEEKBERGEN – De herdenking van Woeste Hoeve vindt plaats op maandag 8 maart. Zoals gebruikelijk begint de herdenking in het restaurant De Woeste Hoeve nabij Beekbergen. Daar kan men vanaf 12.00 uur terecht voor een kopje koffie of thee.

Om 12.30 uur wordt de herdenking geopend door Hans Wierenga, voorzitter van de Stichting Monument Woeste Hoeve. Hierna, om 13.00 uur, wordt er met elkaar een stille tocht gemaakt naar het monument, voor een korte plechtigheid.

 

Op 8 maart 1945 werden 117 mannen doodgeschoten bij herberg De Woeste Hoeve, voornamelijk verzetsmensen en onderduikers uit gevangenissen in Apeldoorn en Doetinchem. Deze wraakactie was het gevolg van een aanslag die het verzet in Apeldoorn hier twee dagen eerder had gepleegd. De hoogste Duitse politiegeneraal in Nederland, Hanns Rauter, raakte daarbij zwaar gewond. Dit was toeval, want het Apeldoorns verzet wilde een vrachtwagen met vlees van de Wehrmacht buit maken. Ze vielen echter niet de vrachtwagen aan, maar de auto met ondermeer Rauter. Twee inzittenden kwamen om het leven, Rauter overleefde de aanslag. De Duitsers namen twee dagen later op zeer bloedige wijze wraak.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.