Rhedense lijsttrekkers laatste keer in debat

DE STEEG – Bezuinigingen, goederentreinen en hondenpoep: een greep uit de onderwerpen waarover de Rhedense lijsttrekkers maandagavond in een volle raadszaal met elkaar in debat gingen.

Tijdens het debat, georganiseerd door de gemeente Rheden en Streekradio M-FM, konden de lijsttrekkers aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen hun standpunten aan de kiezers verkondigen. Opvallende afwezigen waren de lijsttrekkers van Gemeentebelangen en de Groep Hop.

Bezuinigen
De overige zeven lijsttrekkers mochten zich allereerst uitlaten over de bezuinigingen die op de loer liggen. Jorine Dirks van de SP gaf aan dat bezuinigingen beginnen in het gemeentehuis. “Vooral de externe inhuur kan een stuk minder.” De VVD, het CDA, GroenLinks en D66 schaarden zich achter bezuinigingen binnen de gemeentelijke organisatie. Henk van Valburg van de PvdA gaf aan dat snijden in het ambtelijk apparaat niet ten koste mag gaan van de dienstverlening aan de burger. Het onderhoud van wegen en de groenvoorziening kan volgens hem worden versoberd. “We willen in ieder geval het voorzieningenniveau voor de zwakkeren in stand houden.” Ook Tjebbe Vugts van het CDA wil niet bezuinigen op het sociaal beleid. Voor wethouder Harriët Tiemens, lijsttrekker van GroenLinks, is een belastingverhoging om de voorzieningen op peil te houden bespreekbaar. Ronald Haverkamp van de VVD keerde zich tegen een verhoging van de belastingen. Hendri Witteveen van de ChristenUnie bracht nog een andere manier om geld te besparen naar voren. “De gemeente Rheden kan haar tent voor genodigden op Outdoor Gelderland afschaffen.” Haverkamp (VVD) bracht hier tegenin dat Outdoor Gelderland belangrijk is voor ondernemers in de gemeente. Witteveen: “Ook wij vinden het een fantastisch evenement, maar wij zijn tegen een hospitality-stand van de gemeente.”
Inwoners van de gemeente Rheden konden in de aanloop naar het debat vragen voor de lijsttrekkers insturen. Theo Kooijmans uit Velp wilde weten wat de partijen gaan doen om de overlast van hondenpoep aan te pakken. Wethouder Harriët Tiemens, lijsttrekker van GroenLinks, antwoordde dat de gemeente het afgelopen jaar regelmatig boetes aan overtreders heeft uitgedeeld. “Er zijn nog niet overal hondenpoepbakken geplaatst, omdat er vanwege de vorst een achterstand is.” Volgens Van Valburg (PvdA) is de gemeente op de goede weg om de overlast aan te pakken, maar mag er niet te vroeg worden gejuicht. “Er moet een mentaliteitsverandering plaatsvinden onder de hondenbezitters. Daarnaast willen we meer poepbakken.” Ook Haverkamp (VVD) gaf te kennen dat de uitvoering van het hondenpoepbeleid beter kan. “Ik heb zelf ook een hondje, maar ik heb nog nooit een controleur gezien.”

Afval
Het volgende onderwerp dat de revue passeerde, was het Rhedense afvalbeleid en dan vooral het plan van de gemeente om dit jaar de afvalbakken massaal te vervangen. De VVD profileerde zich de afgelopen weken als fel tegenstander van de vervangingsactie. Tiemens (GroenLinks): “De afvalbakken zijn een verkiezingsitem geworden. Dit is populistisch en puur kiezersbedrog, want de kosten van 1,4 miljoen euro voor de vervanging kunnen niet aan andere beleidsterreinen worden besteed.” Haverkamp (VVD): “Dit is niet populistisch, want ook de inwoners vinden de nieuwe containers onzinnig. Als we de bakken niet vervangen, komt die 1,4 miljoen wel degelijk bij de inwoners terecht, omdat dit scheelt in de afvalstoffenheffing.” De andere partijen verklaarden eerst de resultaten te willen afwachten van een onderzoek naar de financiële gevolgen van de vervanging. Witteveen (CU): “Wij kiezen voor de meest duurzame en goedkope oplossing.”
Ook het bouwplan Nimmer Dor in Laag Soeren was onderwerp van discussie. Rheden maakte vorige week bekend dat het oorspronkelijke plan van 122 woningen is gehalveerd. Dirks (SP) gaf aan niet blij te zijn met de mogelijkheid het plan in de toekomst te kunnen uitbreiden. Ook Den Hertog (D66) uitte haar bezorgdheid over toekomstige uitbreiding. Volgens de VVD en het CDA is er behoefte aan woningen in Laag Soeren. “Dit is gebleken uit een onderzoek. Bovendien staat Soerens Belang achter de plannen”, zei Haverkamp (VVD). Tiemens (GroenLinks) zei verheugd te zijn over de verkleining van het eerdere plan. “Het kan wat ons betreft nog kleiner, want het plan ligt in een bijzonder gebied.” Henk van Valburg (PvdA): “Zestig woningen zijn voor ons bespreekbaar. Hoogbouw kan worden gekoppeld aan sociale woningbouw.” De andere partijen toonden zich kritischer tegenover hoogbouw op Nimmer Dor.

Goederentreinen
Over een toename van het aantal goederentreinen door de gemeente Rheden waren de partijen eensgezind: dit is onacceptabel. Dirks (SP): “Er is nu al overlast bij omwonenden en wij pleiten daarom voor lichtere goederentreinen.” Witteveen (ChristenUnie): “Wij zijn voorstander van een studie naar de aanleg van de Noordtak.” Den Hertog (D66) wil dat Rheden meer gaat samenwerken met andere gemeenten in de strijd tegen de extra treinen. Van Valburg (PvdA) gaf aan geen enkele goederentrein over het spoor in de gemeente te willen. “Laat staan treinen met gevaarlijke stoffen.”

Overlast Calluna
De overlast van hangjongeren op het Callunaplein zorgde de afgelopen weken voor veel publiciteit. De lijsttrekkers kregen de vraag voorgeschoteld of cameratoezicht een geschikte oplossing is. Dirks (SP) benadrukte dat het probleem niet groter moet worden gemaakt dan het daadwerkelijk is. “Het gaat om een kleine groep en we moeten niet alle jongeren over één kam scheren. We moeten het gesprek met hen aangaan.” Vugts (CDA) pleitte voor een stevige aanpak van jongeren die over de schreef gaan. Den Hertog (D66): “De jongeren die overlast veroorzaken, moeten in de kraag worden gegrepen. Daarnaast moet er preventie door straatcoaches plaatsvinden en moeten we jongeren een perspectief bieden. Cameratoezicht leidt alleen maar tot een waterbedeffect, dus een verplaatsing van het probleem. Straks liggen de wietzakjes in de speeltuin.” Haverkamp (VVD) noemde cameratoezicht een ‘goede zaak’. “Het zou kunnen dat dit het probleem verplaatst, maar ondernemers moeten rustig kunnen werken. De oplossing voor het probleem is meer blauw op straat.” Van Valburg (PvdA): “Het is zaak om naar de ouders van de jongeren te gaan. De moskee heeft al aangegeven te willen helpen.” Ook GroenLinks en de ChristenUnie zijn voorstander van een gezamenlijke aanpak.

Traverse Dieren
De Traverse Dieren mocht uiteraard niet ontbreken in het debat. Alle lijsttrekkers pleitten voor een snelle aanpak van het verkeersprobleem in Dieren. “Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen”, zei Vugts (CDA). “Het gekrakeel tussen de provincie en de gemeente moet stoppen en Rheden moet in gesprek blijven met de provincie.” Een meerderheid van de partijen geeft de voorkeur aan variant 3 van de Traverse, waarbij de Burgemeester de Bruinstraat wordt verdiept. Den Hertog (D66) laat nog de mogelijkheid open voor alternatieven, omdat er voor variant 3 een tekort is van tien miljoen euro.

Woensdag 3 maart zal blijken welke partijen op de meeste steun van de Rhedense bevolking kunnen rekenen. Inwoners van de gemeente Rheden kunnen van 7.30 tot 21.00 uur in één van de 29 stembureaus hun stem uitbrengen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.