Grote belangstelling voor infoavond over IJssellijn

BRUMMEN – ‘Sluit de rijen, sla de handen ineen en maak je gezamenlijk sterk voor een duidelijk geluid richting Den Haag’, dat was de boodschap die CDA Tweede Kamerlid Ger Koopmans donderdagavond in de grote zaal van café-restaurant Concordia in Brummen meegaf aan de betrokken gemeenten en de Provincie Gelderland.

 

Dat duidelijke geluid richting de regering Den Haag, betreft de plannen die bestaan om over het bestaande spoortraject Arnhem, Zutphen, Lochem en verder richting de Duitse grens, een grote uitbreiding van het goederenvervoer te laten plaatsvinden. Een voortzetting van de Betuwelijn, maar dan over bestaand spoor. De plannen werden middels lichtbeelden duidelijk gemaakt door het RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking). Het RONA is een samenwerkingsverband van belangenorganisaties, die de leefbaarheid en veiligheid van mensen die nabij de IJssellijn en Twentelijn wonen, wil verbeteren c.q. waarborgen.

Bewoners ondervinden negatieve gevolgen
Koopmans was naar Brummen gekomen op uitnodiging van de gemeentelijke CDA-afdeling. De bijeenkomst trok veel belangstelling, want er moesten stoelen worden bijgezet om iedereen een zitplaats te kunnen bieden. Nadat Gerry Ypma van het CDA een welkomstwoord had gesproken, werd de avond verder geleid door Ton Visser. Eerst werden alle problemen in kaart gebracht door Arnoud Scheltema van het RONA. De aanwezigen in de zaal werd helder gemaakt, welke negatieve effecten de toename van het goederenvervoer op de bestaande lijn zal hebben voor de woonkernen. Scheltema gaf een uiteenzetting over de gevolgen. “Er zal een toename zijn van 90 extra goederentreinen per etmaal, waarbij die treinen hoofdzakelijk tijdens de nachtelijke uren zullen rijden. Er komt dan elke zes minuten zo’n zwaargewicht voorbij van soms 750 meter lang. Daarbij zal sprake zijn van extreme geluidsoverlast, meer trillingen, langere wachttijden voor het spoor en ten gevolge daarvan slechtere bereikbaarheid voor de hulpdiensten, waaronder ambulance en brandweer. De helft van het goederenvervoer betreft gevaarlijke stoffen. Dat is onacceptabel. Als de plannen, zoals ze nu worden gepresenteerd, doorgang vinden, zullen bewoners van 1910 woningen langs de lijn daarvan de negatieve gevolgen merken.”

Knelpunten onder aandacht brengen
Na de inleiding van het RONA, werd door Ger Koopmans uitleg gegeven over de plannen. De CDA ’er is voorzitter van de vaste Kamercommissie VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) en lid van de vaste Kamercommissie van V&W (Verkeer en Waterstaat). Hij vertelde over de wijze waarop zaken in de Kamer tot stand komen. “Tot 2020 zijn alle gelden belegd in wensen in het gehele land voor wat betreft verbetering van de infrastructuur. Voor de periode na 2020 moeten nog keuzes worden gemaakt. Als de negatieve effecten zo groot zijn, als hier vanavond te beluisteren is, moet men een krachtig protest laten horen. Hierbij is het belangrijk dat door belanghebbenden gezamenlijk wordt opgetrokken. Breng de knelpunten onder aandacht van leden van de Kamer. Met mijn collega Kamercommissieleden zal ik de overlast ter sprake brengen en hierover een motie indienen.” Koopmans liet nog weten dat de provincie Gelderland niet onbemiddeld is, dus misschien de noodzakelijk te nemen maatregelen mee zou kunnen voorfinancieren. “Ik beloof u te zullen kijken naar wat mogelijk is voor wat betreft de naar voren gebrachte wensen en problematiek.”

Situatie is niet onomkeerbaar
Tijdens het tweede gedeelte van de bijeenkomst werden door de heren Scheltema en Koopmans vragen beantwoord vanuit de zaal. Daarbij werd duidelijk dat een alternatief (leggen van de spoorlijn aan de oostelijke kant van de IJssel) geen optie is. Er werd vastgesteld dat de plannen weliswaar in een gevorderd stadium zijn, maar dat nog geen onomkeerbare situatie is bereikt. Tenslotte werd door CDA-wethouder Ria Aartsen (zij is ook Statenlid) de toezegging gedaan, dat de leden van de vaste Kamercommissie binnenkort een uitnodiging kunnen verwachten voor een werkbezoek aan de gemeenten, die aan de IJssellijn liggen. Aan Ger Koopmans werden ondertekende petities meegegeven, waarin de bezorgdheid van de bewoners uit de gemeente is samengevat. Voor meer informatie over de IJssellijn kan men terecht op www.ijssellijn.info.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.