Weer bevrijdingsoptocht in Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen

LIEREN – De Stichting Bevrijding Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen bestaat 25 jaar. In 1985 werd de eerste optocht gehouden en nu staat op zaterdag 1 mei de zesde optocht voor de deur. De mannen zijn druk met de voorbereiding, want ook de viering van 65 jaar bevrijding moet weer een evenement worden die minstens de vorige evenaart.

De optocht in 1985 bij veertig jaar bevrijding was zo’n groot succes, dat besloten werd om de eenmalige commissie om te zetten in een stichting met als doel om de vijf jaar een optocht op te zetten. In dat eerste bestuur namen zitting: Gradus Hogewey, Evert Kuiper, Jan Geerenstein, Gerrit van het Loo en Jan Muller.
De buurten en verenigingen deden toen massaal mee aan de optocht die begon bij De Scherpenberg en in Beekbergen eindigde. Er reden ook veel legervoertuigen mee in de lange stoet van wel meer dan honderd groepen. Individuele deelname was er ook van mannen en vrouwen die een oud beroep uitbeelden. Ook oude voorstellingen op de wagens met evacuées, Trees heeft een Canadees en nog veel meer.

Het is gebruikelijk dat er veel veteranen meerijden met de stoet. Het bestuur heeft goede contacten in Canada en in Nederland om ook de veteranen, die inmiddels een hoge leeftijd hebben bereikt, te betrekken bij de optocht. Naar verwachting komen er dit jaar nog zo’n 400 veteranen naar Nederland. Daarnaast nog zo’n 1000 kinderen en kleinkinderen uit Canada die het bevrijdingsfeest in Nederland gaan meemaken. De Stichting hoopt dat er velen vanuit Apeldoorn (en andere plaatsen) naar Oosterhuizen komen om mee te rijden in de stoet.
Het huidige bestuur van de Stichting, bestaat uit Jan Muller, Gerrit van Het Loo, Wim van Luttikhuizen en Hendrik van de Brink, hebben een uitgebreid programma georganiseerd voor 65 jaar bevrijding.

Op 16 april is er om 8.45 uur een korte herdenkingsplechtigheid bij het monument in Oosterhuizen. Op 17 april is er om 9.00 en 19.30 uur bij het monument in Lieren ook een bijeenkomst.
De grote optocht staat gepland voor zaterdag 1 mei. Bij de feestelijkheden krijgt de stichting de medewerking van een viertal koren. Zij gaan bij de monumenten in Oosterhuizen, Lieren, Beekbergen en de Hervormde Kerk in Beekbergen een half uur voor voordat de stoet voorbij komt enkele liederen zingen.
De optocht vertrekt ’s morgens om half twaalf van de brug bij de Scherpenberg. De leden van de voertuigen van de Groene Soos doen mee, de muzikanten van de Prinses Juliana uit Beekbergen en Muziekvereniging Klarenbeek. Ook de leden van de 48Th Highlanders, De Pipes en Drumband uit Apeldoorn, een grote tank, een amfibievoertuig en nog veel meer uit buurten en straten.

Oproep
De Stichting heeft vernomen dat verschillende buurten druk zijn met het maken van een mooie wagen voor de optocht. Ze hopen dat veel buurten, straten en verenigingen aan de slag gaan want ook nu willen zij de veteranen niet teleurstellen. De stoet arriveert ongeveer om half drie bij De Boerderij. In de tent is het Bevrijdingsfeest met eten en drinken. De deelnemers en de veteranen krijgen daar een boerenkoolmaaltijd aangeboden. Dit vooral voor de Canadezen iets nieuws, want stampot boerenkool is hen totaal onbekend. In de tent gaat een band optreden en zingt ook het Oosterhuuzens Dialectkoor.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.