Rheden brengt Wmo-gelden in kaart

DE STEEG – De gemeente Rheden heeft de inkomsten en uitgaven van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) berekend. Tijdens de behandeling van de begroting in november gaf de VVD aan dat Rheden 1,4 miljoen euro méér uitgeeft aan de Wmo dan het bedrag dat zij hiervoor van het Rijk krijgt.

Wethouder Jan Jansen beloofde hierop een onderzoek naar de Wmo uit te voeren. Sinds vorige week is het resultaat bekend. Wat blijkt? Volgens het college van Rheden is er geen sprake van een overschrijding van het Wmo-budget en houdt de gemeente zelfs 1,7 miljoen euro over. ¨Dit komt omdat we een voordeelgemeente zijn¨, legt Jansen uit. ¨We krijgen sinds een paar jaar meer geld dan voorheen door de vergrijzing in deze gemeente.¨ Volgens de wethouder wordt dit extra geld in
de algemene middelen gestort. ¨Als wethouder van Welzijn zou ik het natuurlijk dolgraag willen besteden aan de Wmo, maar het is aan de raad om te bepalen welke bestemming dit geld krijgt.¨

Ronald Haverkamp van de VVD is verbaasd over het resultaat van het onderzoek van de gemeente. ¨Het verschil is maar liefst drie miljoen euro met onze berekening.¨ Volgens Haverkamp heeft hij de overschrijding van 1,4 miljoen gebaseerd op cijfers die de gemeente zelf heeft aangeleverd. ¨Ik heb deze nota bene gecheckt in de begroting en ze klopten tot op de euro. Ik vind het vreemd dat het college nu met een heel ander resultaat komt.¨ Haverkamp is bovendien niet gecharmeerd van het moment waarop het college de cijfers naar buiten brengt. ¨Het is vlak voor de verkiezingen, terwijl het college maanden de tijd heeft gehad voor het onderzoek.¨

Haverkamp zal het grote verschil tussen de Wmo-berekeningen binnenkort onder de aandacht brengen in de Rhedense politiek. ¨Of de begroting klopt niet, of één van de twee cijferoverzichten is onjuist.¨ Wethouder Jansen geeft aan dat de gemeente zich op de juiste cijfers heeft gebaseerd. ¨Ik heb bovendien altijd al verklaard dat we een voordeelgemeente zijn en niet méér uitgeven aan de Wmo dan dat er binnenkomt. Dankzij de berekening weten we nu zeker dat er geen sprake is van een overschrijding.¨
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.