Rheden helpt de bijen

DE STEEG – De gemeente Rheden gaat zich inzetten voor een beter leefklimaat voor bijen. Wethouders Hans Elsenaar en Harriët Tiemens tekenden donderdag een overeenkomst met de imkersvereniging Arnhem Velp en omstreken.

“Het gaat in Nederland slecht met de bijen”, zegt Arthur Ohm, voorzitter van de imkersvereniging. Een tekort aan stuifmeel door intensivering van de landbouw en verstening van woonwijken is volgens de imker de boosdoener. Ohm: “Stuifmeel is essentieel voor de bijen, omdat dit belangrijke voedingsstoffen bevat.” Drie weken geleden stapte de vereniging daarom naar de gemeente met een voorstel om het stuifmeeltekort aan te pakken.

Het voorstel van de imkersvereniging kon op enthousiasme van de gemeente rekenen. Tiemens: “Bijen zijn belangrijk voor het hele ecosysteem. Bovendien hebben de insecten een hoog knuffelgehalte, vooral vanwege hun honing. We streven daarom naar een optimale samenwerking met de imkersvereniging.” Rheden gaat bij de beplanting van bijvoorbeeld plantsoenen voortaan rekening houden met de bijen. De gemeente gaat bovendien in gesprek met agrariërs. Vorig jaar riep Rheden een subsidieregeling in het leven om agrariërs te stimuleren verschillende plantensoorten aan de randen van hun akkers te laten groeien. Tiemens betreurt het dat hier weinig animo voor is. “We zullen dit de komende tijd meer onder de aandacht brengen.”

De imkersvereniging Arnhem Velp en omstreken gaat een belangrijke adviserende rol spelen in het bijvriendelijke beleid van de gemeente. De vereniging heeft in deze gemeente bijenstallen op Landgoed Heuven in Rheden, bij kasteel Rhederoord in De Steeg en bij de Dierenweide in Rheden. De overeenkomst met de gemeente is tevens bedoeld om de kennis over bijen onder een breed publiek te vergroten. De imkers gaan geregeld met lesmateriaal langs basisscholen en organiseren workshops en cursussen. Ohm: “Er is vergrijzing onder de imkers. We willen jongeren laten zien hoe mooi het is om bijen te houden. Ik zeg altijd: eens een imker, altijd een imker.” 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.