Wethouder ontsteekt LED-lantaarn

VELP – Wethouder Hans Elsenaar heeft op woensdag 24 februari in Velp-Zuid de allereerste LED-straatverlichting van de gemeente Rheden aangezet.

De gemeente Rheden voert op drie locaties proeven met LED-verlichting uit. De nieuwbouw bij Elsweiden in Velp-Zuid is al eerste aan de beurt. Voor de gemeente Rheden is dit de eerste zichtbare stap in de uitvoering van het in 2009 vastgestelde Beleidsplan openbare verlichting en het programma Rheden Duurzaam 2010. In dit programma staat beschreven hoe de gemeente invulling geeft aan duurzaamheid. Eén van de onderwerpen is energiebesparing in de openbare verlichting. Het toepassen van LED-techniek in de openbare verlichting is een nieuwe ontwikkeling die in de toekomst vaker toegepast gaat worden.

Later dit jaar wordt er nog LED-verlichting geplaatst bij het Kulturhus in Laag-Soeren en rondom de Van Limburg Stirumstaat in Dieren. Bij het Kulturhus en in de wijk Elsweiden is het mogelijk de verlichting te dimmen. In de omgeving van het Kulturhus wordt de natuur hierdoor niet onnodig verstoord. Op een ander deel van de Elsweiden en rondom de Van Limburg Stirumstraat worden in een later stadium LED-lampen van het type Stela-Long geplaatst. Rheden is daarmee de eerste in Nederland die dat type armatuur geleverd krijgt. De producent Indal Industria is overtuigd van de levensduur van de LED-armaturen en geeft de gemeente een garantie van twintig jaar. LED-verlichting heeft veel voordelen vergeleken met de verlichting die normaal gesproken wordt toegepast in woonwijken. Het heeft een lager energieverbruik, een langere levensduur en vergt minder onderhoud. Hierdoor is het gebruik van LED-verlichting op termijn kostenbesparend.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.