Home / De Steeg / Gemeente Rheden realiseert nodige duurzaamheidsdoelen

Gemeente Rheden realiseert nodige duurzaamheidsdoelen

DE STEEG – In november 2008 presenteerde wethouder Harriët Tiemens de plannen voor een duurzaam Rheden in 2010 aan de gemeenteraad. De doelstelling was een score van minstens 60% op de vragenlijsten ‘planet’ en ‘profit’ van de duurzaamheidsmeter. In februari 2010 heeft de gemeente haar doelstelling bereikt. Naar verwachting wordt eind 2010 zelfs een score van 70% behaald.

In het afgelopen anderhalf jaar heeft de gemeente ingezet op energiebesparing bij huishoudens en het verduurzamen van de eigen organisatie.

In samenwerking met de provincie Gelderland is de gemeente een project gestart gericht op energiebesparing in koopwoningen. Woningeigenaren konden subsidie aanvragen indien zij hun woning energiezuiniger maakten door bijvoorbeeld isolatie, plaatsing van HR++glas of een zonneboiler. Gezien het enorme succes van het project is de gemeente in overleg met de provincie over een mogelijk vervolg.
Samen met woningcorporatie Vivare heeft de gemeente sinds maart 2009 alle minima een gratis energieadvies en een energiebox aangeboden. Hiermee is het mogelijk jaarlijks € 160 te besparen op de energierekening.
De gemeente Rheden zelf is duurzaam gaan inkopen. Zo gebruikt de gemeente groene stroom, is de catering deels biologisch en worden binnenkort elektrische auto’s aangeschaft.

Het komende jaar richt Rheden zich op de bedrijven. Zij krijgen energieadviezen aangeboden. Daarnaast zou de gemeente graag met de bedrijven de mogelijkheden onderzoeken naar duurzame energievoorziening op de bedrijventerreinen, zoals bijvoorbeeld warmte-koudeopslag. Ook wordt in 2010 in beeld gebracht wat de gemeente moet doen om klimaatneutraal te worden.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.