Geert van Klinken, lijsttrekker van de PvdA

BRUMMEN – Hekkensluiter in de rij interviews met lijsttrekkers van Brummen is dit verhaal van Geert van Klinken. Deze huidige wethouder is een PvdA’er in hart en nieren en ziet de toekomst van de gemeente positief in. “We moeten een investeringsagenda opstellen om de plannen voor de toekomst veilig te stellen”

De lijsttrekker en de partij
“Ik ben sinds 2002 actief voor de PvdA in de gemeente Brummen. Ik ben opgegroeid met de politiek en met de partij. Mijn vader heeft zestien jaar in de gemeenteraad van Brummen gezeten en thuis was de politiek dagelijkse kost. In mijn puberteit heb ik me even afgezet tegen mijn vader en rondgekeken bij andere partijen, maar ik kwam heel gauw terug bij de PvdA. De grondhouding van de partij spreekt me gewoon aan. Wat mij betreft zijn de tien geboden ook best toe te passen zonder religieuze inhoud. ‘Heb uw naaste lief gelijk uzelve’ is een heel mooi principe.
Ik ben geboren en getogen in Eerbeek en na een jaar of tien elders te hebben gewoond voor studie en werk woon ik daar inmiddels alweer twintig jaar met veel plezier. In het voorjaar van 2001 ben ik in de politiek gestapt toen ik mee ging lopen met de PvdA-fractie, dat was een mooie inwerkperiode voor mij. Na vier jaar in de raad ben ik in 2006 wethouder geworden. Ik heb de sociale onderwerpen in mijn portefeuille. Ik heb een achtergrond als psychiatrisch verpleegkundige en maatschappelijk werker en deze onderwerpen staan me dan ook na aan het hart.”
“We hebben een goede periode achter de rug. Zowel binnen het college als de fractie is hard gewerkt en we hebben op veel beleidsterreinen een bijdrage geleverd. Ik maak me ook geen zorgen over de toekomst van de PvdA. Ondanks alle landelijke ontwikkelingen blijven we redelijk constant wat aantal zetels betreft. In 2002 verloren bijna alle PvdA-afdelingen zetels met de opkomst van Pim Fortuyn, maar wij bleven op zeven zetels. Toen in 2006 de PvdA overal flinke winst had, hadden wij acht zetels, dankzij een overgebleven restzetel. We hebben hier een redelijk stabiele kiezersgroep die ziet wat wij doen en het daarmee eens is. Brummen is een PvdA-gemeente. We zitten al heel lang in het college.”

De afgelopen periode
“De PvdA heeft veel bijgedragen aan de politiek de afgelopen vier jaar. De IJsselsprong bijvoorbeeld heeft veel tijd en energie gekost. Het PvdA heeft er hard voor gestreden om het Brummens belang te vertegenwoordigen. En met succes, want we hebben die piketpaal bij Ruimzicht, we hebben de groene buffer en het verkeersprobleem in Leuvenheim blijft op de agenda. Dat is belangrijk, want als dat uit beeld verdwijnt, gebeurt er niets. Politieke druk wordt in praktijk vooral uitgevoerd door moties van de raad. Vaak zie je niet waar die motie precies vandaan komt, maar de PvdA heeft de afgelopen jaren wel vaak een leidende rol gehad.”
“Zelf ben ik nauw betrokken geweest met de invoering van de Wmo, een gigantische operatie. Natuurlijk vallen er nog wat steken, maar we kunnen ons goed meten met de omliggende gemeenten. We hebben net de tweede aanbesteding gehad en dat is goed verlopen. Het belangrijkst is dat iedereen zijn of haar eigen hulpverleners heeft kunnen houden. Het zijn natuurlijk vooral ouderen die gehecht zijn aan hun hulp, maar er heeft geen personeelswissel plaatsgevonden.”

Gemeentehuis
Een gemeentehuis in Eerbeek is net zo duur als in Brummen. Er moet sowieso een nieuw gebouw komen, want wat er nu staat is niet op te lappen. De fundering van het gebouw is zo slecht dat je alleen met een heel lichte bouwconstructie daar opnieuw op kunt bouwen. Dan is het niet mogelijk om duurzaam te bouwen met dubbel glas en dergelijke.
Bovendien zou het gemeentehuis in Eerbeek op een mooie centrale plek komen en een gebouw kunnen worden met meerdere functies.
Zo’n gemeentehuis wordt niet ontwikkeld voor zeg tien jaar, maar zeker vijftig jaar. Wie weet hebben we over twintig jaar wel de helft van het aantal ambtenaren in de gemeente, dan moet het gebouw daar geschikt voor zijn. Het huidige gemeentehuis is alleen geschikt voor deze functie en daarom heel inflexibel. De PvdA heeft zwaar ingezet op het Centrumplan Eerbeek, waarin alles samenhangt. Het gemeenthuis is daar een belangrijk onderdeel van.”

Financiën
“De gemeente is niet failliet, we hebben een behoorlijk bedrag aan reserves in de begroting. We moeten onze financiën verstandig aanwenden. Dit moeten we doen door te prioriteren, faseren en plannen als het gemeentehuis, kulturhus en het IHP versoberen. In het voorjaar wordt met de nieuwe raad een totale herafweging gemaakt van alle plannen en dan moeten we keuzen maken: wat heeft prioriteit en wat kan nog even wachten?
Een aantal projecten loopt natuurlijk al, maar sommige kunnen we wellicht wat verder wegzetten in de tijd. We hebben bijvoorbeeld de afspraak dat het gemeentehuis in 2014 klaar moet zijn, maar als dit wellicht begrotingstechnisch beter uitkomt, is begin 2015 ook prima. Hetzelfde geldt voor het IHP, er zijn afspraken gemaakt en die gaan we natuurlijk nakomen, maar wellicht moeten we met de planning wat schuiven.”
“Waar we echt naartoe moeten, is een strategische investeringsagenda. Hierop zetten we projecten in de tijd weg en plannen het bijeenzoeken van geld. Een voorbeeld: stel dat we het Kulturhus in Brummen in 2014 zouden willen realiseren en we nu de helft van het geld daarvoor beschikbaar hebben. Dat geeft ons vier jaar de tijd om de rest van het budget erbij te zoeken door subsidies en dergelijke. Lukt dat niet? Dan kunnen we het plan helemaal opgeven of misschien nog iets verder in de tijd wegzetten om ons de tijd te geven meer budget te zoeken. Wat je nu vaak ziet gebeuren, is dat plannen vergeten worden als er niet direct geld voor is. We hebben bijvoorbeeld onderzocht wat het kost om AED’s in de gemeente uit te zetten, maar dat geld was op dat moment niet beschikbaar en het plan is in de vergetelheid geraakt. Als we dat hadden uitgezet tot 2012, hadden we tijd gehad om financiering te vinden.
Het voordeel van zo’n investeringsagenda is dat plannen niet uit beeld verdwijnen. We blijven ermee bezig. Ik vind dat dat hoog op de agenda moet van een volgende coalitie.”

Plannen
“We moeten absoluut gaan voor een Kulturhus in Eerbeek, hoewel wat mij betreft de term Dorpshuis ook helemaal voldoet. De gebouwen van de SWB en de bibliotheek lopen op hun eind wat betreft levensduur. Als we daar nu geen nieuw gebouw voor vinden, dan kunnen die instellingen niet overleven. Er is een vehikel als een Kulturhus nodig om die gebouwen te kunnen financieren. Anders moeten we het over een jaar of tien misschien wel hebben over het al dan niet voortzetten van dit soort voorzieningen. Twee gebouwen zijn nou eenmaal goedkoper dan vier, denk aan subsidies en onderhoud.”
“Duurzaamheid is een hot item, maar er wordt vooral gesproken over maatregelen voor woningeigenaren. Ik wil dat graag breder trekken, zodat iedereen hiermee aan de slag kan gaan. Het PvdA wil een realisatiefonds milieu opzetten, waarmee we kunnen investeren in duurzaamheid. Denk aan de grote aantallen huurwoningen in de gemeente, waar we ook een hele slag mee kunnen slaan. De Woningstichting Brummen bijvoorbeeld wil alle woningen met het label F en G terugbrengen naar label B. Een mooi initiatief dat we moeten ondersteunen.”
“Daarnaast is het belangrijk dat we ons een doel stellen. Wat willen we eigenlijk op het gebied van duurzaamheid: gas besparen? De CO2-uitstoot naar beneden brengen? Binnen de Stedendriehoek is de wens uitgesproken energieneutraal te zijn binnen een bepaald aantal jaren. Dat lijkt me voor Brummen ook een mooi streven, maar laten we dit dan concreet maken. Welke stappen gaan we nemen en wat wordt onze lange termijn-doelstelling?” 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.