Sprookjestheater stopt met exploitatie Theothorne

DIEREN – Het Sprookjestheater stopt met de exploitatie van schouwburg Theothorne in Dieren. De gelijknamige stichting krijgt de financiën niet rond en dus ziet men zich genoodzaakt de huur op te zeggen per 1 juli.

Frank Serlier en Nanette den Haan van stichting Het Sprookjestheater begonnen in 2007 aan een nieuw avontuur in Theothorne. “We hadden toen nog de hoop op gemeentelijke subsidie”, aldus Frank Serlier. “Het Sprookjestheater speelt veel eigen voorstellingen. Het was de bedoeling dat de kosten van exploitatie mede gedekt zouden worden door subsidies, sponsoring en verhuur aan verenigingen.” Financiering van de gemeente bleef echter uit en verenigingen bleven weg. “Doordat we geen subsidie krijgen, is onze huurprijs te hoog voor amateurgezelschappen”, zegt Serlier. “En dat terwijl we juist de schouwburg ook voor verenigingen open wilden houden.”
De schulden hoopten zich op en inmiddels moeten Serlier en Den Haan de handdoek in de ring gooien. “We hebben de huur opgezegd per 1 juli, hopen dat we tot die tijd mogen blijven èn dat de schouwburg dan in een nieuwe situatie verder kan gaan.” Het tweetal heeft een plan voor een doorstart bedacht: er moet een stichting komen voor het beheer van de schouwburg. “Het bestuur moet worden gevormd door participanten uit het culturele leven van de gemeente Rheden en er moet een beheerder komen met kennis van zaken op het gebied van theaters”, aldus Serlier. “Dan moet er echter wèl subsidie bij, zonder geld van de gemeente is het niet te doen de schouwburg open te houden.” Serlier wil graag het initiatief nemen tot het opzetten van zo’n stichting en heeft zich inmiddels tot de gemeente gewend. “De wethouder stond positief tegenover onze plannen en er wordt momenteel intern over gesproken. We moeten afwachten. Het is een spannende situatie, die iedere dag kan veranderen.”

Als het Sprookjestheater stopt met Theothorne en er geen andere manier wordt gevonden om de schouwburg open te houden, zit ook het Filmhuis in de problemen. Sinds het seizoen 2007 / 2008 huurt het Filmhuis de zaal op zondagavond voor een filmvoorstelling. “De situatie is voor ons zeer dreigend”, vertelt woordvoerder Marjan Kiers van het Filmhuis. “We zijn actief bezig met het zoeken van een oplossing. Zo heeft het Filmhuis al een brief gestuurd naar de gemeenteraad, hebben we gesproken met wethouder Elsenaar en Henk Reusink, de verhuurder.” Ook het Filmhuis ziet wel iets in een overkoepelende stichting. “Het zou mooi zijn als er een organisatie kwam weer alle culturele verenigingen in Dieren zich voor willen inzetten. Ik denk dat de gemeente dat ook wel ziet zitten. Wethouder Elsenaar gaf in een gesprek al aan dat dat de enige manier is om nog subsidie voor Theothorne te krijgen: via een bredere organisatie in plaats van individuen. Dat is de afgelopen jaren ook niet goed gegaan.”
Mocht dit allemaal niet lukken, dan is het Filmhuis terug bij af. Toen enkele jaren geleden het TV Toys-pand verlaten moest worden, moest er naarstig worden gezocht naar een nieuwe locatie. “We zijn erg tevreden over Theothorne, de bezoekersaantallen zijn flink gestegen sinds we hier zitten. Als de schouwburg dicht gaat, moeten we weer op zoek naar een nieuw pand. Maar we hebben nogal wat eisen wat betreft hoogte en inrichting, dus dat wordt heel moeilijk.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.