Bezoek Lia Roefs IJssellijn succes

RHEDEN – “Zeventig extra goederentreinen op de IJssellijn lijkt me een onmogelijkheid”. Lia Roefs, lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA was duidelijk tijdens haar bezoek op maandag 15 februari aan de spoorlijn in de gemeente Rheden.

“Het is niet de bedoeling dat de problemen van de randstad afgewenteld worden op het oosten van het land”. Roefs deed de uitspraken tijdens een goed bezochte bijeenkomst van de PvdA in Velp. Het PvdA kamerlid was, tijdens bezoeken eerder op de dag aan woningen langs de spoorlijn en aan de Openbare Basisschool de Lappendeken in De Steeg, onder de indruk geraakt van het lawaai van de spoorlijn en de scheuren in de muren. Dat er een onleefbare en gevaarlijke situatie ontstaat als de spoorbomen nog veel vaker gesloten zijn dan nu, werd ook duidelijk. “Hoe moeten ambulances en de brandweer dan nog hun werk doen?” vroeg Roefs zich hardop af. Na het bezoek aan Rheden gaat Roefs er bij minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat op aandringen dat er onderzoek gedaan wordt naar alternatieven.

PvdA wethouder Luuk Kuiper wees er tijdens het bezoek op dat de Noordtak hierbij ook in beeld moet komen. “Natuurlijk zijn wij niet tegen een verbetering van het openbaar vervoer in het westen en natuurlijk moeten de goederen die aangevoerd worden in Rotterdam hun weg vinden naar hun bestemming. Maar denk dan ook na over het traject waarover die vervoerd moet worden. Het kan niet zo zijn dat dit allemaal over bestaand spoor gaat”, aldus de wethouder.

Henk Derks, voorzitter van het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking wees op de merkwaardigheid dat de geluidsnormen langs de Betuwelijn veel strenger zijn dan langs bestaand spoor, waar juist veel mensen langs wonen. Het zou verder zonde zijn om nu met veel geld de IJssellijn aan te passen en vervolgens te moeten constateren dat de capaciteit toch nog onvoldoende is. “Wij zijn er verder van overtuigd dat de maatregelen, die nodig zijn om de overlast van de goederentreinen te verminderen, de leefbaarheid en veiligheid niet waarborgen en verbeteren, maar zelfs verslechteren”, sprak Derks.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.