Ombudsteam PvdA Brummen-Eerbeek in Den Haag

DEN HAAG – Het PvdA-Ombudsteam van de Tweede Kamerfractie van de PvdA nodigde afgelopen woensdag het PvdA-Ombudsteam Brummen-Eerbeek uit om nader kennis te maken met een aantal politiek gelijk gestemde Kamerleden en leden van het PvdA-Ombudsteam. Het werd een belangrijke ontmoeting voor het team uit de gemeente Brummen.

Het Ombudsteam Brummen-Eerbeek heeft grote zorgen over het feit dat zorgverzekeraars het eigen risicobedrag direct en in zijn geheel innen. Hierover kwamen bij het team verontruste berichten binnen van vooral mensen met een laag inkomen die ineens hun vaste maandlasten of een deel daarvan niet meer konden voldoen. Het komt voor dat een gezin van twee personen veel en dure medicijnen moeten gebruiken om de gezondheid op peil te houden. Vooral gezinnen met een laag inkomen worden hiervan de dupe. Zij hebben een groot probleem als bijvoorbeeld het volledige eigen risico-bedrag van € 330,- in een keer wordt ingehouden. Het ombudsteam Brummen-Eerbeek kwam naar Den Haag met het voorstel om hierover een motie in te dienen met als doel deze gelden op een andere manier te innen, zodat betrokkenen niet in financiële problemen komen.

Het voorstel van het team Brummen-Eerbeek behelst in grote lijnen dat bij het voorleggen van een nieuw zorgcontract aan het eind van het jaar, dat daarbij verplicht een formulier moet gaan waarop door de cliënt aangegeven kan worden of zij wel of niet in aanmerking willen komen voor een betalingsregeling. Boven de normale maandpremie is dat in het ergste geval een bedrag van € 330,-. Dan wordt er wel extra veel gevraagd van mensen die niet het hoogste maandinkomen hebben.

Ondanks de zeer nerveuze situatie op dat moment in de regeringsgebouwen en geconfronteerd met tientallen camera’s over het PvdA standpunt inzake Uruzgan, zei het PvdA Tweede Kamerlid Agnes Wolbert, die Zorg in haar portefeuille heeft, toe dat zij omtrent bovenstaand een motie zou indienen zodat hier wettelijk iets aan gedaan kan worden. ,,Zo zie je maar weer dat een PvdA ombudsteam van het platteland ook kan scoren in Den Haag”, aldus team-coördinator Cor Flore uit Eerbeek. Ook Kamervoorzitter Gerdie Verbeet zei bij een vluchtige ontmoeting dat zij dit soort initiatieven graag ziet. Zij eindigde met de woorden: ,,Leuk, prima dat jullie met dit soort zaken naar Den Haag komen.” Na nog een aantal andere besprekingen, bijvoorbeeld dat de dagopvang voor ouderen niet gestopt mag worden, was er nog een rondleiding door de gebouwen. In verband met de politieke situatie op dat moment waren er diverse kamers niet toegankelijk. Toch kon het Brummense ombudsteam, dat voor alle gemeentelijke inwoners in het leven is geroepen, tevreden het diner gebruiken in het Tweede Kamer-restaurant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.