Belangenvereniging verbaasd over bomenkap

VELP – Tien beuken aan de Beethovenlaan in de Velpse wijk Daalhuizen moeten binnenkort het veld ruimen voor gras. Voor Belangenvereniging Daalhuizen-Velp kwam het plan van de gemeente Rheden echter als een verrassing.

Bewoners van de Beethovenlaan kregen vorige week een brief van de gemeente in de bus, waarin de kap werd aangekondigd. Rheden schreef dat bewonersvereniging Daalhuizen op de hoogte was van de plannen. ¨Deze bewonersvereniging bestaat echter niet¨, zegt Jo van Milligen, secretaris van Belangenvereniging Daalhuizen-Velp. ¨Wij waren niet benaderd door de gemeente. We hadden slechts zijdelings van mogelijke kap gehoord.¨ Een woordvoerder van de gemeente Rheden erkent dat er sprake is van een ´slip of the pen´ in de brief. Inmiddels is er contact geweest tussen Rheden en de belangenvereniging en deze zullen deze week een gesprek voeren over de bomenkap. Van Milligen wil daarom nog niet te veel op de zaken vooruit lopen. ¨We willen dit gesprek met een open vizier ingaan.¨ Wel zet het bestuur van de vereniging vraagtekens bij de kap. ¨We vinden dat hier gegronde redenen voor moeten zijn. Waarschijnlijk is het een kwestie van bezuinigen en dat vinden wij zonde.¨

Omwonenden zijn verdeeld over de plannen van de gemeente. Sommige bewoners zien de bomen vanwege overlast het liefst nog gisteren verdwijnen, terwijl anderen zich tegen de kap keren. ¨Het is onzin dat deze beuken weg moeten, zeker nu er geen nieuwe bomen voor in de plaats komen. Gras zorgt alleen maar voor overlast van hondenpoep”, zegt een bezorgde bewoonster. Volgens de woordvoerder van de gemeente zorgen de wortels van de bomen voor schade aan het trottoir. ¨Bomen moeten een lust zijn en geen last.¨ Herplant is volgens Rheden niet nodig, omdat de beuken aan een bosrand staan. ¨Vanwege bezuinigingen zijn we bovendien kritisch op herplant. De gemeenteraad heeft hier destijds voor gekozen. Daar komt bij dat er in de betreffende groenstrook te weinig ruimte is om gezonde bomen te laten groeien¨, aldus de woordvoerder.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.