Koos Paauw, lijsttrekker van het CDA

BRUMMEN – Deze week laten we in RegiobodeOnline Brummenaar Koos Paauw aan het woord. Als lijsttrekker en huidig fractievoorzitter van het CDA heeft hij een duidelijk beeld over de toekomst van zijn gemeente.

De lijsttrekker en de partij
“Ik ben al lid van het CDA vanaf het begin en daarvoor nog van de ARP. Politiek is me met de paplepel ingegoten, in het gezin waar ik opgroeide was het een belangrijk onderwerp. Mijn vader is ook gemeenteraadslid geweest.
Ik koos voor het CDA, ten eerste om de C. Ik vind de christelijke waarden en normen belangrijk. Verder moet je je goed voelen bij een partij en het CDA voelt als een wollen deken, ik voel me er thuis. Eén van de grondbeginselen van de partij is eigen verantwoordelijkheid. Niet alles is maakbaar en regelbaar, inwoners moeten het zelf doen.

Halverwege de raadsperiode 2002 – 2006 ben ik ingestapt als fractievolger. In 2006 stond ik op de kandidatenlijst en werd ik fractievoorzitter. Helaas viel het aantal zetels toen tegen, we hebben er nu maar drie, dus dit jaar gaan we weer voor het oude aantal van vijf.
Ik ben deze periode beschikbaar als wethouder. Dit wilde ik voorheen niet. Ik was te druk met mijn werk bij het Ministerie van Landbouw. Ook toen Dick ter Maat ziek werd, vond ik het niet mijn taak hem te vervangen. Met Ria Aartsen hebben we een goede politica in huis gehaald. De komende periode durf ik het wel aan. Het voelt goed, ik heb genoeg zelfvertrouwen om het te doen. Maar mocht de mogelijkheid zich niet voordoen, dan ben ik met net zoveel plezier nog vier jaar fractievoorzitter.”

De gemeente
“We moeten gaan voor een moderne organisatie en veel gaan samenwerken, zoals dat nu al gebeurt in de Stedendriehoek. Bovendien is een deel van de sociale dienst al aan Apeldoorn uitbesteed. Een mooi voorbeeld van hoe we door efficiency kunnen bezuinigen. Er zijn mensen die van mening zijn dat er te veel extern ingehuurde krachten rondlopen op het gemeentehuis. Daar ben ik het niet persé mee eens. Het CDA wil werken aan een kleiner, modern en adequaat ambtelijke apparaat, waar, indien nodig, kwaliteit wel elders kan worden ingehuurd en zaken kunnen worden uitbesteed die elders goedkoper kunnen. Dit moeten we echter slim en goedkoop aanpakken, bijvoorbeeld door raamconstructies of samen met andere gemeenten.
Ik zie echter geen enkele reden waarom Brummen zou moeten fuseren tot een grotere gemeente. Het bestuur moet dicht bij de bevolking staan, dat is het voordeel van een kleinere gemeente. Bovendien kost fuseren veel geld en ellende en er is geen garantie tot een beter resultaat. Als er al gefuseerd moet worden, moet het initiatief van onderaf komen, van de gemeenten zelf dus.

Een discussiepunt is natuurlijk het gemeentehuis. Het is makkelijk om te zeggen: we blijven gewoon zitten, maar dat is geen oplossing. Het huidige gemeentehuis is niet meer te repareren en als je op deze locatie iets goedkoops neerzet, wordt het een betonnen blokkendoos die niet in het landschap past. Laten we een nieuwe bestemming zoeken voor de villa, zodat de entree tot het dorp mooi blijft of zelfs nog mooier wordt. Dan zoeken we in Eerbeek een integrale, andere oplossing.
De gemeente moet een goede werkgever zijn. Bovendien is nieuwbouw op de lange termijn goedkoper. Een voorbeeld, instellingen als SWB en de bibliotheek zijn gesubsidieerd en kosten de gemeente dus ook geld. Als die dienstverleners, en wellicht andere, in één gebouw bij de gemeente kunnen worden gehuisvest, is dat goedkoper. Drie gebouwen kosten meer dan één. Laten we in Eerbeek een mooi kantoor neerzetten, waarmee we meteen een goed voorbeeld kunnen geven van duurzaam bouwen.”

Bezuinigen
“Als we op dit moment alle reserves van de gemeente optellen, komen we tot 14 à 15 miljoen euro. Armlastig zijn we dus niet. Bovendien weten we nog niet wat de uitkering uit het gemeentefonds zal zijn. We hebben gespaard voor dit soort tijden en in deze donkere periode kunnen we onze reserves inzetten.
We hoeven ook echt geen plannen te schrappen, maar door versoberen en faseren komen we al een heel eind. Het Kulturhus bijvoorbeeld kan iets minder luxe worden uitgevoerd. Als je nu een auto koopt, neem je misschien niet de vierdeurs die je op het oog had, maar een tweedeurs. Dat is prima, die rijdt ook. De centrumplannen hoeven niet volgend jaar klaar te zijn. Faseren is de oplossing.
Ik wil daarnaast in gesprek met andere partijen, denk aan de SWB. De stichting krijgt veel geld. Ik wil ze geen bezuinigen opleggen, maar wel eens om de tafel om te vragen hoe men daar kosten zou kunnen besparen. Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor de gemeentelijke financiën. En laten we wel wezen: het gaat om het verdelen van de welvaart. We barsten van het geld in dit land en daarom mag er ook absoluut niet worden getornd aan het minimabeleid en de Wmo. We zijn verantwoordelijk voor elkaar.”

Duurzaamheid
“Duurzaamheid is belangrijk en moet worden ondersteund. Daar moeten we geld voor vergaren, Europese en landelijke subsidies. Ook het ondersteunen van particuliere initiatieven is belangrijk, evenals bewustwording. Zo hebben we onlangs besloten 3 ton te steken in duurzaamheid, waarvan een deel wordt gebruikt voor bewustwording van het eigen ambtelijk apparaat. Uiteindelijk moet ieder individu zich bewuster zijn van vraagstukken als ‘wat koop ik en wat koop ik niet’ en uiteindelijk misschien zelfs ‘wat eet ik en wat eet ik niet’. We streven er naar in 2025 energieneutraal te zijn, maar dat wordt een zwarte kluif. Als het CDA in het college komt, dan willen we zeker een wethouder de taak geven zich constant te verantwoorden over duurzaamheid in de gemeente. Het staat boven aan de agenda.

Woningbouw
“Het CDA wil zich meer gaan inzetten voor starterswoningen, koop vanaf 175.000 euro en huur vanaf 450 euro per maand, ook in de kleine kernen. Natuurlijk op kleine schaal, maar het is belangrijk jonge gezinnen in de kernen te krijgen, waar je ook de scholen mee ondersteunt. Helaas is het zo dat de grondprijs de prijs van de woning bepaalt. Het is bij de Elzenbos wel gelukt om 60 procent sociale woningbouw in te plannen, maar de huizenprijzen zijn nog steeds niet echt voor starters. In de Lombok liggen daar mogelijkheden. We moeten op zoek naar manieren om de woningen goedkoper te krijgen en geschikt voor mensen met een kleine beurs. Als gemeente zijn we afhankelijk van de projectontwikkelaars, maar op de één of andere manier moeten de prijzen omlaag. Misschien kunnen we zelfstandig op het Kerstenterrein iets realiseren of hier en daar toch wat stapelbouw neerzetten, zodat jonge mensen ook de kans krijgen in te stappen op de woningmarkt.”

“We zitten echter wel aan de grens van onze mogelijkheden. Brummen heeft jaren niet mogen bouwen en prutste wat op kleine hoekjes met inbreiding. Wat overigens geen goede ontwikkeling is, want zo offer je de laatste stukjes groen op in de dorpen. Nu mogen we uitbreiden en Elzenbos en Lombok zijn schitterende projecten. Daar kunnen we dertig jaar mee vooruit en dat moet het dan ook zijn.
Brummen was jarenlang een beheersgemeente en is nu een ontwikkelingsgemeente. Er gebeurt nu ontzettend veel. De afgelopen vier jaar heeft het CDA een groot aandeel gehad in alle ontwikkelingen, zoals de Centrumplannen, het IHP en de woningbouw. We hebben ons zwaar ingezet voor de visie Ligt op Groen, waarbij wij de drijvende kracht achter de inhoud waren. Daarom wil het CDA nu ook graag weer in de coalitie, we willen de klus afmaken. Misschien zelfs het liefst met de PvdA, het ging goed, de afgelopen vier jaar. Over acht tot tien jaar zie ik alles stabiliseren, dan moeten we ons gaan richten op behoud van wat we hebben, en denken aan bijvoorbeeld recreatie en toerisme. Goed op de winkel passen, zogezegd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.